Грађевински материјал за још 105 избегличких породица

Помоћ укупне вредности од 792.138 евра без ПДВ-а се додељује после спроведног јавног конкурса а у оквиру Регионалног стамбеног програма, саопштио је данас Комесаријата за избеглице и миграције.
Komesarijat za izbeglice i migracije  Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije
Фото: Комесаријат за избеглице и миграције Фото: Комесаријат за избеглице и миграције

БЕОГРАД: У 26 градова и општина широм Србије у току је потписивање уговора са укупно 105 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске који су добиле пакете грађевинског материјала вредне од 4,5 до девет хиљада евра за завршетак започете куће и побољшање стамбених услова живота, саопштио је данас Комесаријата за избеглице и миграције.

Помоћ укупне вредности од 792.138 евра без ПДВ-а се додељује после спроведног јавног конкурса а у оквиру Регионалног стамбеног програма.

Пакете грађевинског материјала добиле су избегличке породице које имају пребивалиште у Богатићу (15), Новом Бечеју (9), Смедереву (9), Крагујевцу (8), Горњем Милановцу (8), Тителу (6), Пландишту (6), Параћину (5), Свилајнцу (4), Мионици (4), Ковачици (4), Голупцу (4), Варварину (3), Опову (3), Чачку (3), Малом Зворнику (2), Крал?еву (2)и Ариљу (2).

По пакет грађевинског материјала добија по једна породице у Блацу, Великом Градишту, Жабљу, Пироту, Пријепољу, Трстенику, Љигу и Прокупљу.

Регионални стамбени програм (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице са простора бивше Југославије.

До сада је из РСП у Србији збринуто укупно 5.180 избегличких породица из БиХ и Хрватске тако што је додељено 1.893 пакета грађевинског материјала, изграђено и усељено 1.647 станова, купљено 1.350 сеоских кућа са окућницом и изграђено 290 монтажних кућа.

РСП се спроводи уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Швајцарске, Италије, Норвешке, Данске, Турске, Луксембурга, Шпанија, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести