Грађани проверавају здравствено стање широм Србије 

БЕОГРАД: Грађани широм Србије данас могу бесплатно да провере своје здравствено стање, а у Клиничко-болничком центру Бежанијска коса, само до 11 сати на бесплатном прегледу било је нешто више од 40 пацијената.
lekar pluca
Фото: pixabay.com

Код лекара могу и грађани који немају здравствену књижицу, да измере притисак и измере ниво шећера и ураде ЕКГ.

Ово је прва акција бесплатних прегледа, који ће бити организовани једном месечно, а данас у 58 општих болница и три клиничка центра у Србији - у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, прегледи трају од осам до 16 сати.

Неки су у КБЦ "Бежанијска коса" стигли и пре осам часова, а према речима директорке клинике др Марије Здравковић у тој здравственој установи организовали су се по упутствима Министарства здравља, па гужви нема.

"Ми радимо наш посао, нема гужве, постоји одређени ред - мери се притисак, затим шећер у крви и уколико се утврди да је некоме шећер повишен изнад референтних вредности, пацијент попуни скрининг упитник и обави разговор са лекаром", објаснила је Здравковић за Тањуг.

Управо је, додаје, важан контакт са лекарима, да људи могу да дођу да поразговарају са њима, након чега се прави план испитивања за пацијента.

Зато су, додаје, овакви прегледи корисни - да људи направе пресек здравственог стања и сазнају да ли имају тегобе.

У супротном, здравствено стање може даље да се компликује, а компликације повишеног крвног притиска управо су најтеже болести савременог света - инфаркт миокарда, шлог и срчана слабост, упозорава докторка.

Жлатко Чолаковић дошао је пре свега да провери ниво шећера у крви.

"Кад поједем нешто слатко, осетим неки свраб, па сам хтео да проверим да ли је шећер у питању", рекао је он и додао да је добро да се макар једном годишње провери стање организма, али и што нема чекања.

Идеју о бесплатним прегледима подржава и Борисав Ðукић, који већ зна да има проблем са високим притиском.

"Добра је идеја да се малу преконтолишу шећер и притисак, ако неко има већ проблема, можда и промени и терапију", истиче овај Београђанин.

Неки суграђани дошли су сматрајући да су потпуно здрави, али у жељи да изврше проверу здравтсвеног стања.

Од њих 40-ак, према речима директорке КБЦ-а, у пет случајева откривем је прилично повишен сећер у крви, па је тим пацијентима препоручено даље лечење.

"А мислили су да су потпуно здрави. Имали смо и двоје пацијетана који су дошли са изразито високим крвним притиском, за које нису ни знали да их имају нити су узимали терапију. Пошли су на неке своје недељне активности, свратили код лекара и изненадили се", прича Здравковић.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће, у случају да одзив грађана буде велики, следећа акција бесплатних прегледа бити организована највероватније у првој недељи октобра.

Тада ће грађани, поред општих болница и три клиничка центра, моћи да се прегледају и у домовима здравља и у Клиничком центру Србије. 

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести