Галагер заредио Свалину за сремског бискупа коађутора

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Секретар Свете Столице за односе са државама, Пол Галагер, данас је у катедрали Светог Димитрија у Сремској Митровици, уочи почетка званичне посете Србији, на свечаној миси заредио монсињора Фабијана Свалину изабраног бискупа коађутора Сремске бискупије.
ustolicenje
Фото: Youtube Printscreen

Посету монсињора Галагера најавио је и министар спољних послова Никола Селаковић који ће сутра састати са њим.

Шегф срспек дипломатије боравио је у Ватикану крајем октобра, када је и била отворена изложба "Србија и Ватикан 1878-1914", посвећена богатој стогодишњој историји дипломатских односа Србије и Свете столице.

Том приликом Селаковић, који је у Ватикану разговарао са Галагером, нагласио је да је ова посета веома значајна.

"Они имају принципијан став непризнавања косовског сепаратизма као државности и њихова подршка Србији значи изузетно много", рекао је тада Селаковић.

Упитан може ли папа ускоро доћи у Србију, рекао је да Света столица одређује спољнополитичку агенду посета свог поглавара на основу комункација са доминантним хришћанским заједницама у појединим земљема.

"То значи да је реализација папине посете у Србији уско везана и за глас СПЦ", рекао је Селаковић тада и додао да је уверен да ће две цркве по том питању остварити комуникацију и разговарати.

Фабијано Свалина именован је почетком октобра за новог бискупа коађутора Сремске бискупије у Србији.

Према одлуци Папе Фрање, он ће бити помоћник бискупу Ђури Гаспаровићу, а после његовог одласка са функције директно ће га наследити.

"Ово именовање за бискупа коађутора у Сремској бискупији у Републици Србији, за мене је велико изненађење. Испред мене су сада нови изазови. Искрена срца, у духу отворености за сарадњу и дијалог, верујем да ћемо заједничким снагама одговорити потребама Цркве у Срему у већински сестринској православној заједници у Србији", рекао је Свалина.


Папа је веома отворен за све позиве

Да ли ће папа Фрања доћи у посету Србији зависи од позива, а свети отац је веома отворен за разматрање свих позива, изјавио је данас за Тањуг секретар Свете столице за односе са државама Пол Галагер уочи почетка званичне посете Србији.

Надбискуп Галагер је напоменуо да папа не може да прихвати све позиве или не може да прихвати све позиве одмах, али оне значајне може. Додао је да може да их прихвати наредне године или прве после те.

Папа увек жели да пружи позитиван допринос свакој земљи коју посети, због тога је потребно да постоји генерални консензус међу различитим елементима друштва да би посета била позитивна и пружила допринос, објаснио је он.

Галагер је изразио и задовољство прогресом у односима католичке и православне цркве у Србији.

Радујемо се због живог дијалога и те сарадње, очигледно је да прогрес постоји и да се наставља, рекао је Галагер.

Галагер је рекао да је дошао и да чује људе и научи више о овом делу Србије, те да је свестан осетљивости и терета прошлости који се морају превазићи да би се заједнички ишло ка бољој будућности.

Сви изазови, комплексна политичка и историјска ситуација, морају се превазилазити да бисмо ишли даље, јер будућност очигледно зависи од заједничке сарадње, рекао је монсињор Галагер.

Надбискуп је рекао и да је за 24 сата научио да у Србији људи воле да певају, да певају лепо и имају прелепе гласове, да постоји вера и велика посвећеност, што може да га учини срећним.


Биће коађутор док Гаспаревић буде на функцији до напуњене 75. године.

Фото: Youtube Printscreen
Посета Галагера, сусрети које ће имати отварају свестрани дијалог

Ово је сигурно, не само за Сремску бискупију већ је и за целу католичку цркву у Србији, дан који обогаћује читаву католичку цркву, изјавио је данас Београдски надбискуп Станислав Хочевар поводом посвећења новог бискупа коађутора Сремске бискупије монсињора Фабијана Свалине кога је на свечаној миси у Сремској Митровици данас заредио министра спољних послова Свете Столице, Пол Галагер.

Поздрављајући његово присуство Хочеваровар је истакао да то говори о великој повезаности Свете столице и наших крајева, конкретно Србије, посебно након што је министар спољних послова Србије Никола Селаковић био у званичној посети Ватикану. Хочевар је додао да се положај католика у Србији нужно поправља јер имамо више дијалога и тражимо нове путеве и пренео да ће се Галагер сутра видети са председником државе Александром Вучићем, председницом владе Аном Брнабић, министром спољних послова Србије Николом Селаковићем и са његовом светости патријархом Српске православне цркве Порфиријем.

" Никада не смемо заборавити прошлост која је иза нас, али сада све више сарађујемо и тражимо више дијалога са већинском Српском православном црквом. То омогућава свестрани дијалог, а дијалог нам отвара нове могућности", казао је Хочевар.

За новог бискупа је рекао да је он поред типичног свештеничког посла радио на подручју Каритаса, да је био одговоран за односе са медијима, а осим тога, како је рекао, "свако ново искуство нужно унапређује јачи дијалог унутар наше цркве".

"То је потребно јер у том духу смо се окупили да подржимо не само чин његовог рукоположења већ и њега лично у његовим настојањима да служи тој нашој локалној цркви", рекао је Хочевар који је нагласио и а церемонији н присуствују деветорица бискупа који су из Црне Горе, С.Македоније, Хрватске и БиХ, као и из читавог региона.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести