Форбс: Србија безбеднија од САД и Русије у погледу короне

ВАШИНГТОН: Србија се нашла на 54. месту листе најбезбеднијих земаља у тренутној фази пандемије корона вируса америчког часописа Форбс, чиме је, уз још неколико балканских земаља, боље пласирана од великих светких сила, као што су Сједињене Америчке Државе, Русија и Велика Британија.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

На првом месту листе засноване на извештају организације "Deep Knowledge Group" је Швајцарска, док у овом тренутку најопаснија држава Судан.

Од земаља у региону најбоље је пласирана Словенија, која се налази на 32. месту.

Хрватска је заузела 36. позицију, Црна Гора на 42, а Босна и Херцеговина на 72. месту.

САД су се нашле на 58. месту листе, Русија је на 61, а Велика Британија на 68 месту.

Међу првих 10 најбезбеднијих земаља, поред Швајцарске су Немачка, Израел, Сингапур, Јапан, Аустрија, Кина, Аустралија, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

У овом тренутку, према извештају, најопаснији региони су државе Африке, јужно од Сахаре, Јужна Америка, као и неке блискоисточне земље и државе Пацифика.

Листа је састављена на основу 130 квалитативних и квантитативних параметара, као и на више од 11.000 информација у категоријама као што су ефикасност карантина, мониторинг и откривање заражених, стабилност здравственог система и ефикасност владе.

Како наводи Форбс, интересантно је да се после неколико месеци пандемије рејтинг држава у погледу епидемиолошке безбедности потпуно променио у односу на почетак.

Првобитно су највиша места заузимале државе које могу муњевито да реагују на кризне ситуације, али су сада су та мета заузеле државе са најстабилнијом економијом.

У студији се истиче да су Швајцарска и Немачка заузеле прва два места због јаке економије и обазривости приликом слабљења мера.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести