Фејсбук злоупотребио имејл контакте 1,5 милиона корисника

ЊУЈОРК: Фејсбук је признао да је без дозволе прикупио имејл контакте 1,5 милиона корисника, јавља Си-Ен-Ен (CNN).
fejsbuk
Фото: pixabay.com

Како се наводи у саопштењу компаније, листе контаката електронске поште "ненамерно" су пренете на ту највећу друштвену мрежу на свету, после промене дизајна од пре скоро две године. 
Како је пренео CNN, компанија је у среду навела да је почела процес брисања прикупљених контаката.

Из Фејсбука су објаснили да је проблем настао пре три године, када је промењен начин креирања корисничког налога на тој друштвеној мрежи. Пре тих промена корисници су имали могућност креирања листе контаката електронске поште приликом отварања налога како би лакше пронашли пријатеље који су већ на Фејсбуку.

У мају 2016. Фејсбук је уклонио опцију која објашњава да се листе контаката корисника могу пренети на ту друштвену мрежу приликом отварања корисничког налога. Због тога су, у неким случајевима, листе контаката електронске поште пренете на Фејсбук без знања или дозволе корисника.
Портпарол Фајсбука рекао је да компанија није схватила да се то догађало све до априла ове године, када је престала да нуди опцију провере лозинке путем електронске поште приликом првог приступања тој друштвеној мрежи.

"Када смо прегледали кораке кроз које људи пролазе како би потврдили свој налог, открили смо да су, у неким случајевима, приликом отварања корисничког налога, на Фејсбуку случајно пренети контакти електронске поште", додао је портпарол.
Компанија истиче да листе контаката које су грешком пренете на Фејсбук нису дељене ни с ким изван те друштвене мреже.

Овај инцидент је последњи у низу када је у питању нарушавање приватности на Фејсбуку, који има више од две милијарде корисника широм света. У последњих 18 месеци они су укључили скандал са аналитичким подацима из Кембриџа, највећу повреду безбедности у историји Фејсбука.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести