Фејсбук намерава да спречи дезинформације о коронавирусу

ВАШИНГТОН: Фејсбук ради на томе да спречи ширење дезинформација и потенцијално штетних садржаја о коронавирусу, након што су на друштвеним мрежама почеле да круже лажне вести о епидемији, саопштено је из те америчке компаније.
fejsbuk instagram
Фото: Ilustracija

Канг Синг Јин, шеф Фејсбуковог одсека за здавље, каже да ће та друштвена мрежа почети да уклања постове с лажним тврдњама или теоријама завере о новом вирусу.

Пема његовим речима, фокус ће бити на постовима у којима се људи одвраћају од лечења или у којима се износе опасне тврдње о лековима, преноси АП.

Додао је да ће Фејсбук ограничити и ширење постова за које је преко алата те мреже откривено да су лажни и да ће корисницима који су их поставили бити послате нотификације.

Канг је рекао да ће корисници који траже информације о вирусу на Фејсбуку, или они који кликну на одговарајући хаштаг на Инстаграму, примити поп-ап са меродавним информацијама о вирусу.

Како је навео, на врху стране на којој корисници пимају нове вести налазиће се информације о епидемији на основу препорука Светске здравствене организације.

"Блокираћемо и смањити и употребу хаштагова ради ширења дезинформација на Инстаграму, а спроводимо проактиву претрагу како бисмо пронашли и уклонили што више таквих садржаја. За то ће нам требати извесно време", написао је Канг на Фејсбуку.

Од када је избила епидемија коронавируса, на интернету су почеле да круже бројне лажне информације и тврдње.

Међу њима су и теорије завере да је вирус створен у лабораторији и да су вакцине већ произведене, као и претеривање у вези с бројем оболелих и штетне тврдње о наводно лажним начинима лечења.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести