ЕМА покренула процену бустер дозе за тинејџере

БРИСЕЛ: Европска агенција за лекове (ЕМА) покренула је ревизију како би проценила да ли Фајзер и Бионтек вакцина против ковид-19 може да се користи као трећа допунска вакцина код адолесцената од 12 до 15 година, док земље у региону већ примењују трећу дозу.
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

ЕМА је у данашњем саопштењу навела и да је у току ревизија примене бустер дозе вакцине за тинејџере од 16 и 17 година, преноси Ројтерс.

Немачки комитет за вакцине је прошлог месеца препоручио да допуснку дозу за деца од 12 до 17 година, након почетне имунизације са две дозе, а с обзиром да стопа инфекције наставља да расте посебно међу младима, док су све друге државе у региону следиле тај пример.

ЕМА је навела да "препоруке о томе како треба давати вакцине остају надлежност" саветодавних тела земаља чланица.

Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) саопштио је у посебном извештају данас да досадашњи налази указују на повећање ефикасности вакцине против инфекције код адолесцената који су примили бустер у поређењу са адолесцентима који су недавно завршили примарну вакцинацију.

Додаје се и да још нису доступни подаци о трајању заштите од допунске дозе и о додатној ефикасности против тешких облика болести.

ЕЦДЦ је саопштио да је 10 земаља у Европском економском простору, који чине 27 земаља чланица ЕУ, уз Лихтенштајн, Исланд и Норвешку, већ препоручило бустер дозу за особе млађе од 18 година, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести