"Експлозија" коронавируса у земљама региона

БЕОГРАД :  Новозаражени коронавирусом у неким земљама региона данима се броје у хииљадама, а стручњаци апелују на разум и солидарност грађана, а пре свега поштовање заштитних мера како би ти бројеви почели да се смањују.
korona
Фото: Tanjug/AP

У Словенији, где је од јуче на снази полицијски час, забележено је рекордних 1.663 новозаражених особа.Због погоршане епидемиолошке ситуације стручњаци заговарају "закључавање".Учесталост заразе, која показује колико је заражених на 100.000 становника у 14 дана, повећана је у Словенији на 484.

Тестирано је 6.215 људи, што знаци да је постотак позитивних 26,7.Од данас у тој земљи фризерски и козметицки салони у тзв. црвеним регијама смеју да примају само једну странку ођедном, достава хране је могућа само од 6 ујутро до 21 сат, а тренинзи и утакмице допуштени су само за регистроване спортисте.

Хрватска је прешла број од 1.500 новозаражених, док је 13 пацијената умрло у последња 24 сата.Само у Загребу је више од 700 новозаражених, што је апсолутни рекорд.Министар здравља Вили Берош је апеловао на све грађане да се уозбиље и солидаришу да би број новозаражених почео да се смањује.

Увођење строжих мера није у плану, а "закључавање" је последња опција, ако баш буде неопходно, рекао је јуче премијер Андреј Пленковић.

Проблем са којим се суочава Хрватска у овом тренутку је попуњеност болничких капацитета, па је одлучено да Хитна служба у загребачкој болници Дубрава буде затворена и претворена у ковид болницу.Хрватска влада има проблем и са веледрогеријама, које траже наплату дуга који је нарастао на чак пет милијарди куна.

Пошто договор није постигнут, веледрогерије су у понедељак обуставиле испоруку лекова за 33 или 80 одсто болница.Челни људи у болницама, међутим, тврде да несташице лекова нема.

У Босни и Херцеговини је у последња 24 сата забележено 999 новозаражених и чак 20 преминулих, што је апсолутни рекорд од почетка епидемије.

У Федерацији БиХ је 606 новозаражених и 17 преминулих, а у Републици Српској 387 позитивних и три преминула пацијента.

Опасност од раста зараже представља кампања уочи локалних избора који ће у БиХ бити одржани 15. новембра.

Федерално министарство здравља позвало је политичке странке и кандидате да не организују јавна окупљања, већ да са грађанима комуницирају путем телевизије, интернета и штамапаних материјала.

У Републици Српској су од почетка ове седмице маске обавезне и на отвореном простору, а забрањена и жива музика у кафанама, док је Град Бањалука најавио темељну дезинфекцију града и установа.

Црна Гора је током јучерашњег пресека епидемиолошког стања имала 177 новозаражених особа.

Ипак, Црна Гора је прва у региону по броју оболелих и хоспитализованих, податак је који је јутрос изнела др Марија Божовић из Института за јавно здравље. Водећа је и према европским статистикама, јавили су раније подгорички медији.

Раст броја новозаражених бележи и Сверна Македонија са 641 новооболелом особом и 112 преминулих пацијената.

Највише новооболелих је у Скопљу, Куманову, Штипу, Прилепу и Ðевђелији, а надлежни су јуче саопштили да се отказују школске екскурзије.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести