Ђукић Дејановић: Инспекције ће контролисати послодавце

ПРИБОЈ: Министарка Славица Ђукић Дејановић разговарала је у Прибоју, који има поражавајућу демографску слику са тек 7 рођених беба на хиљаду становника и 14 умрлих особа, о начинима како да се уз националне програме реализују и локални за подстицање наталитета.
djukic dejanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Општина Прибој и сада из скромног локалног буџета издваја 22 милиона динара за стимулисање материнства, али та помоћ мора бити већа и спроводити се комплементарно са националним програмом полулационе политике, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка задужена за демографију и пополациону политику истакла је да је задатак њеног министарства и Владе Републике Србије у овој години и побољшање радног статуса мајки кроз измене Закона о раду.

Закон предвиђа већа овлашћења инспекцијским службама. Више послодавци неће моћи дискриминаторски да се понашају према запосленим мајкама. Мораће да се навикну на Закон о раду који предвиђа да мајке деце старости до 3 године не раде поподневну и ноћну смену, као и да имају право да траже да раде од куће повремене и привремене послове, навела је Ђукић Дејановић и најавила да ће њено министарство обезбедити средства за бољи смештај најмлађих у вртићима.

Директорка Предшколске установе Невен у Прибоју Јасна Којадиновић истакла је да је тренутно у вртићима има 563 деце, што је више у односу на претходне године,а на листи чекања је још 45 прибојских малишана.

Председник општине Лазар Рвовић нагласио је да Прибој подржава програм популационе политике Владе Републике Србије и навео да је и помоћ у решавању питања одрживости ФАП-а  и отварање Слободне зоне оно што ће допринети бољој демографској слици Прибоја.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести