Ђукић Дејановић: Свака друга жена да има троје деце

БЕОГРАД: Да бисмо обновили становништво у Србији потребно је да скоро свака друга жена има троје деце, казала је данас министарка без портфеља задужена за демографску политику Славица Ђукић Дејановић.
djukic dejanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Она је навела да је од 2001. до 2015. године у Србији пола милиона становника мање, а да се смањује и број жена у оним годинама када рађају.

"Тако је 2002. године проценат у општој популацији особа женског пола од 15 до 49 година био 24,1, посто, 2011. износио је 22,5 одсто, 2015. године 22, а сада је испод 22 одсто", казала је Ђукић Дејановић на предавању "Културолошки аспекти биомедицински потпомогнуте оплодње у Србији", које је одржала у оквиру симпозијума о биомаркерима - СЕРБИС 2018.

Према њеним речима, просечна старост мајке при рођењу првог детета у Србији је подигнута и износи 28,3 године.

"Да бисмо се обновили потребно би било да останемо на овом броју, који је већ сада нешто нижи од седам милиона у Србији, и у том случају би требало да жене у фертилном периоду имају једно дете њих 11 одсто, 44 одсто двоје деце, 45 одсто троје деце", навела је Ђукић Дејановић.

Казала је да је за бољу демографску будућност изузетно значајан тимски рад, као и психолошка подршка оним људима који су опредељују на лечење неплодности.

"У овом моменту у Србији 300.000 парова, односно 600.000 људи има проблем да желе да постану родитељи, а то не могу. Са доста стигматизације, малтене прекора, поготову према жени из тих парова се гледа у многим срединама и ми морамо радити да се то промени", казала је Ђукић Дејановић.

 

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести