Ђукић-Дејановић: Омогућити достојанствено старење

ЛИСАБОН: Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, која учествује на дводневној министарској конференцији о старењу у Лисабону, указала је на потребу индивидуланог приступа особама старије животне доби и омогућавању достојанственог старења.
djukic dejanovic, tanjug
Фото: Slavica Đukić Dejanović, foto: Tanjug

Министарка је данас, на скупу који се одржава у организацији Економске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ), у обраћању министрима из европских земаља, такође указала на неопходност заједничких активности државе и цивилног сектора за допринос достојанственом старењу, саопштено је из њеног кабинета.

У склопу посете, јуче је имала билатерални састанак са Олгом Алгејеревом, извршном секретарком Економске комисије УН, која је похвалила петогодишњи Извештај о старењу који је Србија поднела и понудила конкретну сарадњу на развијању политика према старењу, од којих се очекује да се ситуација у многим сегментима побољша, наводи се у саопштењу.

Влада Србије на питањима везаним за старење сарађује са представницима научне и стручне јавности и практичарима из јавног, цивилног и приватног сектора из области социјалне заштите, здравства, образовања, запошљавања и правосуђа, на локалном и националном нивоу, а делегацију Србије на овом догађају чине и Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић из Црвеног крста Србије који учествују у експертском делу конференције.

На Лисабонској конференцији, представљен је и Национални извештај о примени Мадридског акционог плана за старење и резултати евалуације Националне стратегије о старењу која је била на снази од 2006. до 2016. године.

Резултати су показали да не треба радити нову, већ треба наставити са имплементацијом већ постављених стратешких циљева у претходној стратегији, будући да су они у складу са циљевима које је Европска унија дефинисала до 2022. године.

Како се наводи у саопштењу, Србија спада у изразито старе популације. Просечна старост становништва је 42,9 година, а број особа старијих од 65 година је 33 одсто већи од броја млађих од 15 година.

Индекс активног старења у Србији је за 2014. годину процењен на 29,5 што је податак који показује да постоји значајан простор за напредак који се тиче како коришћења потенцијала старијих у функцији социо-економског развоја земље, тако и изградње окружења које ће омогућити старијима да буду активни и здраво старе.

Србија, у складу са Мадридским акционим планом за старење (МИПАА, 2012), и његове Регионалне имплементационе стратегије (РИС), активно ради на унапређењу међугенерацијске солидарности и подстицању учешћа, недискриминације и социјалне инклузије старијих особа.

Влада Републике Србије основала је Савет за унапређење међугенрацијске сарадње и солидарност, подсећа се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести