Ђукић Дејановић: Циљ да подстакнемо рађање трећег и четвртог детета

БЕОГРАД: Финансијска помић породицама са децом која је предвиђена Стратегијом подстицаја рађања, усмерена је на подстицај рађања трећег и четвртог детета, рекла је данас министарка без портфеља задужена за демографију и популацину политику Славица Ђукић Дејановић.
djukic dejanovic, tanjug
Фото: Slavica Đukić Dejanović, foto: Tanjug

Она је нагласила да данас 52 одсто жена има једно дете, 40 одсто двоје деце и само осам одсто троје и више деце. Жене у Србији у просеку данас рађају 1,46 деце а основни циљ је да се повећа на 1,85.

Закон о финансијској подршци породицама са децом предвидео је да за свако прво дете мајке добију по 100.000 динара и почеће да се примењује од 1. јула.
Стратегија подстицања рађања предвидела је да за свако друге дете мајке две године добијају по 10.000 динара, за треће 12.000 динара, а за четврто 18.000 динара наредних 19 година.

На замерке зашто се стимулише рађање само четворо деце, Ђукић Дејановић каже да је препорука Светске здравствене организације да је за здравље мајке и детета лимит четворо деце.
Она је на седници Сталне конференције градва и општина позвала локалне самоуправе да буџетима предвиде да породице које имају троје деце и роде им се близанци, обоје деце имају иста права.

Стратегија је предвидела да ће четврто уписано имати од државе 18.000 динара наредних 10 година, али да локална самоуправа обезбеди иста средства и за пето јер ће таквих примера бити мало.
Министарка је подсетила да је прошле године рођено 65.000 беба што је на нивоу 2016. године када је рођено најмање беба у последњих 100 година. 
У 2017. години умрло је 104.000 људи, те уколико се такав тренд настави,  Србија би могла да дође у позицију да за неколико деценија има само 3,5 милиона становника.

"Просечна старост становника у Србији је око 43 године, што нас сврстава у једну од пет најстаријих земаља у Европи", појаснила је министарка.
Она је подсетила да је прошле године за пројекте подстицања рађања 15 општина добило 130 милиона динара.

Буџетом је за ову годину, како је рекла, предвиђено 566 милиона динара, те ће предност у добијању средстава имати пројекти у којима учествује више општина у циљу подстицања рађања.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести