Држављани Србије од вечерас не могу да уђу у Шпанију

МАДРИД: Држављанима Србије од вечерас од поноћи биће забрањен улазак у Шпанију, рекла је за Танјуг амасадорка Србије у тој земљи Катарина Лалић.
grcka granica
Фото: Tanjug (Mihajlo Jelisavčić)

Истиче да је Шпанија ту одлуку донела на основу препоруке Европске уније која је "скинула" Србију и Црну Гору са листе земаља чији држављани могу да путују у државе чланице ЕУ.

Србија и Црна Гора се на последњој листи коју је усвојила Европска унија нису нашле и Шпанија је на основу те препоруке ЕУ донела одлуку да од вечерас од поноћи наши грађани неће моћи да улазе у Шпанију, рекла је Лалић.

Каже да ће та одлука важити до краја јула, када се очекује поновно разматрање ЕУ о листи држава чији држављани могу да путују у државе чланица.

Ако се Србија поново буде нашла на тој листи, за очекивати је да ће бити и позитивна одлука Шпаније о уласку наших држављана, навела је Лалић.

За остале држављане који улазе у Шпанију није потребан ни ПЦР тест ни карантин, само се контролише температура грађана који улазе у земљу.

Лалић: Епидемиолошка ситуација у Шпанији забрињавајућа

МАДРИД: Епидемиолошка ситуација у Шпанији је забрињавајућа, јуче је било тачно месец дана од укидања ванредног стања када је регистрован 141 случај заразе вирусом корона за 24 сата, док је јуче регистровано 529 нових случајева, што је четири до пет пута више него пре месец дана.

То је за Танјуг изјавила амбасадорка Србије у Шпанији Катарина Лалић која је истакла да је од 21. јуна у тој земљи регистровано скоро 19.000 заражених вирусом корона.

Посебно, наводи, забрињава податак што само у последње две недеље има око 14.000 инфицираних.

Лалић додаје да је од укидања ванредног стања од корона вируса у Шпанији преминуло 99 особа, а у протеклих недељу дана забележено је девет смртних исхода.

"У Шпанији је од избијања пандемије Ковида-19 регистровано око 266.000 случајева, а од последица заразе преминуло је око 28.500 особа, што је сврстало ту земљу у једну од најпогођенијих у Европи", подсећа Лалић.

Тренутно има, истиче она, око 200 жаришта у Шпанији, а највише у Каталонији, где је најозбиљнија ситуација, затим у Арагону, а према последњим подацима и у Баскији.

''Сада се највише гледа број инфицираних на 100.000 становника, а тренутно се тај број креће између 27 и 29 заражених на 100.000, док је 25. јуна тај податак био најнижи и износио је 7,7", навела је Лалић.

Разлика у односу на први пик епидемије је што се сада, каже, све чешће заражавају млади који развијају и симптоме.

Епидемиолози у Шпанији, истиче Лалић, нови пик ширења вируса приписују укидању ванредних мера, окупљању грађана у ресторанима и дискотекама, али и отварању хотела, доласку туриста и сезонских радника.

Каже да се догодио случај да је заражена особа у једној дискотеци у Шпанији заразаила још 80 људи.

Рестриктивних мера у Шпанији, наводи Лалић, за сада нема, те додаје да је у свим регионима те земље уведена мера обавезног ношења маски, осим региона Мадрида и Канарских острва где је то препорука.

Истиче да је у Андалузији и Каталонији ношење маски обавезно и када се иде на плажу.

Лалић наводи да је Барселона тренутно велико жариште и да ће због тога и број људи на плажама бити смањен за 15 одсто.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести