Др Зоран Гојковић: У Новој години веће плате медицинарима

У Новој години здравствени сектор и запослени у њему ће имати значајно веће плате, али како и сами лекари и медицинске сестре кажу, то није најзначајнији параметар њиховог задовољства или незадовољства.
zoran gojkovic
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Морамо запосленима да обезбедимо квалитетну едукацију и да их подстичемо и помажемо им како бисмо им омогућили усавршавање и побољшавање услова рада, каже покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић и додаје како здравствени радници могу да буду задовољни само уколико сви ови сегменти буду у већој или мањој мери испуњени, пошто савршеног здравственог система нема нигде у свету.

Повећањем стандарда и бољим економским параметрима и здравствени буџет ће бити већи, а др Гојковић сматра да је то на радост и здравствених радника, али и свих пацијената.

- Оно на чему стално инсистирам је да нам је потребно много више разумевања и емпатије, што на жалост није случај. Само таквим побољшањем међусобних односа између лекара и пацијената, здравствена струка може да буде враћена на место које заслужује. Постоји велики број лекара који часно, поштено и стручно обављају свој посао, али тачно је да постоји и део еснафа, који својим понашањем не завређују здравствену титулу и на томе сви заједно морамо да радимо у будућности - оцењује др Гојковић.

У процедури усвајања су нови закони о здравственој заштити и здравственом осигурању, а једна од новина коју ће донети Закон о здравственој заштити је и могућност допунског рада. На основу тога, лекари би у поподневном, односно допунском, раду у установи у којој су запослени могли да примају пацијенте и те услуге наплаћују. Ценовнике би требало да донесу здравствене установе и део прихода би ишао установи, а део лекарима, односно њиховим тимовима. Једна од идеја је да се у допунском раду пружају услуге људима који немају здравствено осигурање, односно који нису осигураници Републичког фонда за здравствено осигурање, али наравно и да у допунском раду могу да се лече сви они који то желе.

Секретар сматра да би и допунски рад могао да помогне у покушају решавања нагомиланих проблема у здравству.

- Када је реч о допунском раду, постоји више различитих приступа том проблему, али је превасходни циљ да се на тај начин здравствене установе својим кадровским капацитетима поставе на тржишту, а да то не буде на уштрб пружања квалитетне здравствене услуге осигураницима - оцењује др Гојковић.

У јавности може да се чује и како би допунски рад могао да отвори врата корупцији и да је питање на који начин би се контролисао рад у поподневним сатима у здравственим установама. Секретар, међутим, сматра да нема бојазни и да допунски рад неће омогућити никакве малверзације.

- Не желимо да законска решења на било који начин стимулишу било какав вид коруптивних радњи. Закон о здравственој заштити ће стриктно опредељивати шта, како и у којој мери може да буде допуснки рад - сматра др Гојковић.

         Љубица Петровић

 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести