Ђорђевић: За рад од куће пуна плата

БЕОГРАД: Сви који могу да раде од куће за време ванредног стања, имају имају право на пуну плату по важећим прописима, каже министар за рад Зоран Ђорђевић.
r
Фото: pixabay.com

Он је, након ванредне седнице Социјално-економнског савета, нагласио да је по владиној Уредбу, која се тиче рада послодаваца, предвиђено да се за време ванредног стања организује рад на даљину - рад од куће, где год је то могуће.

"Такав рад је плаћен у истом износу као када ради у фирми", рекао је Ђорђевић.

Тамо где није могуће организовати рад од куће, према речима министра, послодавац је у обавези да организује рад у сменама, да се обезбеди хигијенска сигурност објеката, да се организују сви састанци електронским путем, одложи службена путовања.

"За запослене који деле радни простор са више лица или су у контакту са другим људима да се обезбеде заштитну опрему", рекао је министар и додао да ће инспекција интензивније контролисати објјекте, да ће власници трговина који нису набавили заштиту за запослене бити кажњени, а радње затворене.

Он је навео да су сви који се налазе у самоизолацији по важећим прописима на боловању, на плаћеном одсуству или ако могу несметано да раде исте послове као и да су у фирми, имају право на пуну плату.

Упитан да ли је у плану да се у Србији донесе обавезујућа мера или препорука да родитељи који имају децу млађу од 12 година остану код куће,Ђорђевић је рекао да препорука Владе већ постоји.

"Донели смо препоруку да хронични болесници, старији од 65 година, самохрани родитељи и родитељи деце млађе од 12 година, где је могуће да им се пружимо могућност да раде од куће", рекао је Ђорђевић.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић нагласио је да је за привреднике најважније доток сировина и испорука готове робе, да зависе од транспорта и да на то мора да се обрати посебна пажња.

Важно је, напомиње, да се прати ситуација и у околним земљама због мера које предузимају како би се спречило ширење новог корона вируса.

Наводи да је важно да се примене сва средства како не би дошло до отпуштања радника.

"Важно је да финансијски систем настави несметано да ради", нагласио је Ненезић.

Председник Синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић нагласио је да се посебно мора водити рачуна о заштити радника који у овом моменту морају појачано да раде, као што су здравствени радници, царина...

"Не видим да у самопослугама запослени имају рукавице, маске", нагласио је Стојиљковић и додао да је важно да сви у овом моменту покажу одговорност.

Напомиње да у овом тренутку не могу да се предвиде економске последице по привреду, али да је важно да се води нека врста сталне пројекције.

"Важно је да покажемо да смо солидарно друштво, а не да се прети отказима и да се нуди рад од куће са умањеном платом од 70, 80 одсто. Важно је да се људима не смањује плата док је ванредна ситуација, као и да се заштите они који раде под уговором, односно да им се они продужавају", нагласио је он.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да је најжаније да се се сачувају животи људи, да се мора водити брига о запосленима и пензионерима.

Похвалио је меру помоћи пензионерима од 4.000 динара и истакао да рад од куће не сме да се санкционише већ да буде плаћен у пуном износу.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести