Ђорђевић: За помоћ пензионерима 8,7 милијарди динара

БЕОГРАД: На седници Скупштине Србије којој присуствују и министри финансија и рада Синиша Мали и Зоран Ђорђевић, посланици расправљају о изменама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2019. годину, а што подразумева и исплату једнократне помоћи од 5.000 динара за више од 1,7 милиона пензиоера.
Zoran Djordjevic
Фото: Tanjug

Министар за рад, запошљавање социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, рекао је на почетку седнице да су мере фискалне консолидације створиле услове да да се свим корисницима пензија, инвалидима рада и рата, изврши исплата од 5.000 динара, и да је ребалансом плана за исплату новчане помоћи обезбеђено 8,7 милијарди динара.

Предлогом Закључка Ваде Србије утврђено је да се свим корисницима пензија, привремених накнада - инвалидима рада - друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, инвалидној деци и корсницима привремене накнаде код Фонда изврши исплата новчане помоћи од 5.000 динара, рекао је Ђорђевић.

Укупни приходи и примања Фонда, односно расходи и издаци, Ребалансом плана за 2019. утврђени су у износу од 668,14 милијарди динара, што је, како је додао, за 8,04 мијарде динара више од износа предвиђеног Финансијским планом Фонда за 2019.

Исплата помоћи обезбеђена је у складу са билансним могућностима Фонда захваљујући остварењу прихода од доприноса на ПИО у вишем износу од планираних у периоду од почетка године до августа, као и нижем извршењу расхода, пре свега по основу планираних наплата по судским споровима, рекао је Ђорјдевић и додао да су срества конверзије садржана у истом износу на страни прихода и примања и издатака Фонда.

Пензионерима, којих у Србији има око 1.740.000 једнократна новчана помоћ требало би да буде испаћена, како је најављено, 5. новмебра.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести