Ђорђевић: Укупан фонд за особе са инвалидитетом 1,7 милијарди динара

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је данас да укупан фонд за особе са инвалидитетом износи 1,7 милијарди динара за 2020. годину и да ће он бити утрошен у складу са договором 35 удружења савеза особа са инвалидитетом.
djordjevic
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"Очекују нас два конкурса, један стални, а други програмски. Средства за програмски су 270 милиона динара и то је 30 милиона више у односу на 2018. годину, док је стални конкурс 165 милиона динара. Укупан фонд када су у питању особе са инвалидитетом износи 1,7 милијарди и он ће свакако бити утрошен у складу са договорима", истакао је Ђорђевић.

Министар се састао данас са представницима 35 савеза удружења особа са инвалидитетом, а састанак је тематски био везан за крај године, али и за планове за предстојећу 2020. годину.

"Успоставили смо ново правило да средствима управљамо заједнички. Министарство је ту да контролише, а ослушкујемо које су њихове потребе. Постоје и примери да неки савези нису у складу са договором трошили новац у претходној години и ми ћемо видети зашто је то тако", рекао је Ђорђевић.

У Србији тренутно постоји 596 удружења која чине ове савезе и министарство се једном у три месеца састаје са њима како би расправљали о текућим проблемима и плановима.

Министар је данас разговарао и о проблемима са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, а један од њих је дискриминација на радном месту.

"Мој предлог је да урадимо нешто слично као са трудницама и породиљама. Могли би смо особама са инвалидитетом да отворимо могућност да пријаве кршење радних права, бесплатно, позивом на број 0800/300-307. Да водимо и посебан регистар оних компанија за које се покаже у инспекцијском надзору да су кршиле њихова права. На тај начин показали би да смо као држава и влада кренули у озбиљну борбу против овог вида злоупотреба и да смо на страни особа са инвалидитетом", додао је министар.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести