Ђорђевић: Смањење незапослености међу младима приоритет

БЕОГРАД: У последњих годину дана забележено је смањење незапослености младих старости до 30 година за 20,6 одсто, изјавио је данас министар за рад Зоран Ђорђевић, и најавио да ће укључивање младих у мере активне политике запошљавање у наредном периоду бити приоритет.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (Z.Žestić, arhiva)

Ђорђевић је на завршној конференцији пројекта "Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији" рекао да према подацима из децембра 2018. године удео младих у укупној незапослености износи 19,9 одсто, док је у 2017. тај број био 22,4 одсто.

Према његовим речима, разлог тог смањења пре свега је што су млади сада приоритет по акционој политици запошљавања и навео податак да је прошле године у те мере било укључено 52.438 младих незапослених, односно 33,9 одсто од укупног броја незапослених лица.
Ђорђевић је рекао да је према националном акционом плану за ову годину предвиђено увођење два приправничка програма, и то, каже, како за оне са високим тако и за оне са средњим образовањем.

"Пред Закона о волонтирању желимо и да отварањем могуцности приправничкх радних места пружимо могућност да се по завршеном факултету запосле и усавршавају, каријерно напредују", рекао је Ђорђевић .
Он је истакао и да су отварање нових радних места, преквалификације и доквалификације  важне како би се дала могућност младима на тржисту рада.
Министар је подсетио да је формиран и експертски тим који ће радити на томе да се млади подстакну да се врате у Србију, али и да се утиче на то да наша држава буде привлачна страним држављанима који би дошли да живе и раде у Србији.

"Важно је да млади буду упознати са ситуацијом на тржишту рада, стручним праксама, као и да учествују у обукама за развој предузетништва.Наставићемо с активностима на смањењу сиве економије, усклађивању закона, као и увођењу флексибилних облика рада", истакао је Ђорјевић.
Такође је важно поштовање принципа достојанственог рада и као пример навео да се често дешава да радници беже када се се инспектори појаве на терену  не само зато да би спасили газду, већ и тога што нису свесни да имају право на достојанствен рад.

Председник УГС "Независност проф. др Зоран Стојиљковић рекао је да је важно омогућити достојанствен, а не прекаран и нестабилан рад, као и квалитетну и одрживу запосленост.
То значи да млади не раде на црно и буду пристојно плаћени, истакао је Стојиљковић.
Он је рекао да ће високо образоване и квалитетне раднике у Србији задржати само пристојан доходак, односно одговарајућа плата за пристојан живот и изазовно радно место.

Потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић  рекао је да треба наћи заједнички језик како би се креирао амбијент који би одговарао достојанственом раду.
Клаус Ларсен Јенсен из Форума за међунардону сарадњу Данске (ФИЦ) рекао је да незапосленост младих у земљама ЕУ сада износи око 16 осто,  а раније је била преко 20 одсто.

Ситуација се каже разликује од земље до земље, односно региона па тако у северном делу Европе незапосленост је нижег степена,  у источној и Централној Европи  је веха и приметно је да млади напуштају своје земље и одлазе у друге ради налажења посла.
Он је рекао да нека од добрих искустава те земље могу послужити и Србији као добар пример.

Говорећи о пројекту "Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији", он је рекао да је његов циљ био да унапреди социјални дијалог и подстакне сарадњу социјалних партнера у изналажењу предлога за смањење незапослености младих у Србији.
Амбасадор Данске у Србији Андерс Кристијан Хоугор рекао је да је дијалог социјалних актера добар начин да се створи консензус и одреди смер којим држава жели да иде.

Он је подсетио да је захваљујући Краљевини Данској у Србији отворено око 3.000 радних места и да је спроведено неколико пројеката чији је циљ управо било подстицање запошљавања.
У оквиру данашње конференције, амбасадор Краљевине Данске и представник Форума за међународну сарадњу представили су резултате данско-српске сарадње на пољу запошљавања и запошљивости младих.

Пројекат "Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији" имао је за циљ да унапреди социјални дијалог и подстакне сарадњу социјалних партнера, а све у циљу заједничког деловања како би се нашли предлози за смањење стопе незапослености младих у Србији.
Пројекат финансира ЦИСУ фонд у оквиру програма Министарства спољних послова Данске. Водећу улогу има ФИЦ из Данксе, невладина организација која је посвећена социјалном развоју и јачању инклузије.

Партнери на пројекту у Србији су Унија послодаваца Србије, Савез самосталних синдиката Србије, УГС Независност. Имплементацију је координирало Удружење Иницијатива за развој и сарадњу  .
Циљ пројекта који је трајао две године, како је речено, био је јачање сарадње и социјалног дијалога у Србији кроз доношење и спровођење Споразума социјалних партнера у стварању могућности за достојанствен рад младих, који је потписан крајем прошле године.

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести