Ђорђевић: Плаћено одсуство до краја ванредног стања

БЕОГРАД: Министар рада Зоран Ђорђевић најавио је данас да ће Влади Србије предложити да сви савесни послодавци који су прекинули производњу и послали своје раднике на плаћено одсуство имају ту могућност до краја ванредног стања и да им се то омогући без достављања документације и потребних сагласности.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

"Препознали смо то као једну врсту могућег проблема касније, будући да 45 дана траје могућност да послодавци који су прекинули производњу пошљу своје раднике на плаћено одсуство, а после тога мора да се посебно доставља документација за то, аплицира, тражи мишљење синдиката... Имајући у виду све то, предложићу влади да се то продужи до краја ванредног стања", рекао је Ђорђевић уверен да ће влада тај предлог и уважити.

Истакао је да се ресорно министрарство од почетка ове кризе руководило тиме да се проблем реси и пре него што настане.

"Не желим да људи имају бојзан шта це радити после тих 45 дана када су већ били толико савесни и прихватили ту врсту трошка, изаћићемо им у сусрет", рекао је министар Танјугу.

Како је навео, имајући у виду инструкције председника Александра Вучића да је највећи интерес у овој ситуацији заштита здравља грдајана, и да се сачувају радна места - на овај корак се одлучио у складу са тим опредељењем.

Такође је је навео и да су све врсте социјалних давања продужена до краја ванредног стања и да све информације у вези исплате грађани могу наћи на сајту ресорног министарства.

Корисницима којима право на исплату социјалних давања истиче 15. марта и касније, а надлежни орган није одлучио о даљем коришћењу, то право продужава на основу раније донетих решења, најдуже три месеца, односно док траје ванредно стање.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести