Ђорђевић: Очекујем значајно повећање минималне цене рада

БЕОГРАД: Очекујем значајно повећање минималне цене рада, каже министар за запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (Z.Žestić, arhiva)

Најавио је да ће у наредних десет дана одржати састанке са послодавцима и представницима синдиката како би чуо њихове ставове након чега ће почети формални преговори о новој минималној цени рада.

Ђорђевић је за Хепи тв рекао да га је министар финансија Синиша Мали на недавном састанку уочи почетка преговора са представницима синдиката и послодаваца о повећању минималне цене рада, упознао са свим параметрима који утичу на висину минималне цене рада, а који су превасходно везани за економску ситуацију у земљи.

Минимална цена рада утврђује се по радном часу без пореза и доприноса за календарску годину најкасније до 15. септембра текуће године, а примењује се од 1. јануара наредне године.

Минималац, који сада износи нешто више од 27. 000 динара, тренутно прима 350. 000 радника.

Како каже, председник Србије Александар Вучић дао им је јасну смерницу када је у питању повећање минималне цене рада.

"Трудићемо се да утврђена минимална цена рада буде компромисно решење добијено на основу преговора све три стране, државе, послодаваца и радника", истакао је Ђорђевић додајући да минимална цена рада сада износи 27.022 динара, али да ће бити боље.

Наводи да грађани треба да очекују да буде боље.

"Очекујемо већу минималну цену рада, веће пензије, плате. Створили смо услове да ове године идемо на повећање, будући да бележимо суфицит", рекао је Ђорђевић.

Министар је истакао да је у последње две године статистика одлична, па је минимална цена рада кумулативно повећана 18,6 одсто.

Подсећајући на смањење пензија из 2014. године, Ђорђевић је рекао да се оне нису показале као лоша политика, будући да су довеле до ове ситуације данас, а резултати су и те како видљиви.

"Стање 2014. године је било алармантно. Била су два сценарија. Или банкрот, или да се извучемо из свега тога. Мало људи би имало храбрости да уради оно што је урадио Вучић, као председник владе, када је решио да смањи пензије", казао је Ђорђевић.

Додао је да је та одлука тада некима била политички несхватљива, али да је председникова посвећеност свему томе била исправна и дала је праве резултате, што се данас и те како види.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести