Ђорђевић: Циљ зауставити економске миграције

КОПАОНИК: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је питање миграција од опшег интереса за Србију и додао да је формирано координационо тело који је имало задатак да Влади Србије предложи како треба да изгледа стратегија о томе како зауставити економске миграције.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Он је на Копаоник бизнис форуму рекао да не постоји тачан број људи који одлазе из земље и да се он креће између 6.500 и 35.000-40.000 годишње.

"Мислим да ће најбољи одговор дати попис идуће године, будући да је последњи био 2011. године, и онда ће се то јасно видети", рекао је Ђорђевић.

Годишње имамо између 40.000 и 45.000 људи мање, током 2018. 122.193 особа је променило своје стално пребивалиште, додао је министар.

"Имамо миграције које се дешавају и на глобалном и на унутрашњем нивоу које утичу на укупан потенцијал наше државе и зато је то у фокусу ове владе", рекао је Ђорђевић.

Навео је да је циљ стратегије да се заустави одлазак људи, као и да се успостави боља комуникација са дијаспором.

Он је подсетио да је је главни задатак да до 2025. плата у Србији буде 900 евра, а пензије 440 евра.

Указао је и на значај регионалног повезивања и иницијативу "мали шенген", која ће, према прогнозама, земљи дати раст од 0,5 до 0,7 одсто.

Како каже, морамо да радимо заједнички, да имамо веће тржиште, слободан проток људи и робе.

Додао је да ће се улагати у здравство, пољопривреду, туризам, инфраструктуру, а биће издвојена средства и за наше грађане који живе на Косову и Метохији.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести