Донација кинеске војске Војсци Србије за борбу против Ковид-19

Ова помоћ највише значи Војсци Србије због мобилних и привремених болница које постављамо, истакао је министар одбране Александар Вулин
vulin
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije, arhiva

БЕОГРАД: Министарство одбране Кине и Централна војна комисија још једном су помогли нашем народу, нашој земљи и Војсци Србије када је тешко и када се боримо са наставком ове страшне пандемије, казао је министар одбране Александар Вулин, који је са амбасадорком Чен Бо присуствовао данас пријему кинеске донације медицинских средстава за превенцију и контролу епидемије вредне 755.000 евра.

"Опет је помоћ из НР Кине дошла баш у тренутку кад нам је потребна и дошло је баш оно што нам је потребно. Добили смо пуно мобилних респиратора, мониторе, пумпе за инфузиони раствор, топломере, шлемове за мерење температуре. Све оно што нам је у овом тренутку посебно потребно. Ова помоћ највише значи Војсци Србије због мобилних и привремених болница које постављамо и због којих нам је потребна опрема коју можемо да премештамо са места на место", истакао је министар.

Додао је да је Кина још једном потврдила наше челично пријатељство, а Србија никада не заборавља своје пријатеље.

"Има и земаља које су нам ближе, има и земаља које би због наше историје и свега што смо радили имале разлога да нам буду и захвалне. Ипак, Кина се према нама понаша као да имамо исту границу и као да смо увек имали исту историју", рекао је министар.

Амбасадорка Чен Бо изразила је задовољство што данас присуствује пријему донације кинеске војске Војсци Србије за борбу против Ковид-19.

"Војске наше две земље играју веома важну улогу у борби против вируса у својим земљама. Такође су дале велики допринос сарадњи Кине и Србије у заједничкој борби против вируса. Србија се сада суочава с великим изазовима другог удара епидемије и као челични пријатељи ми смо спремни да се и даље боримо заједно са нашим српским пријатељима. Надам се да ће данашња донација допринети борби против вируса у Србији и да ће све бити боље", истакла је Чен Бо.

Начелник Управе за војно здравство генерал мајор др Угљеша Јовичић рекао је да је војска Кине и даље са нама и у војном здравству, али и да наставила да помаже у борби са корона вирусом.

"На почетку су дошле колеге, пријатељи, лекари из Кине, били су са нама све време, помогли нам да поставимо ковид болнице како треба, а пошто су наши кинески пријатељи остали са нама у вези они су препознали шта нам је медицински сада неопходно. У овом другом кораку добили смо вредну донацију:велики број покретних респиратора, инфузионих пумпи, монитора и све оно што нам је потребно за наше пољске болнице које раде као ковид болнице", навео је Јовичић и додао да је помоћ стигла и за болницу на Карабурми, у Новом Пазару.

Стигла је и помоћ за Нови Сади који ће тек да добије ковид болницу, као и за нековид Војномедицинску академију и Војну болницу у Нишу, додао је Јовичић.

У кругу ВМА сертификат о примопредаји донације потписали су генерал Јовичић и изасланик одбране Кине у Србији старији пуковник Ву Јонгји.

Медицинска опрема коју је донирала Кина намењена је првенствено сузбијању епидемије, али и лечењу пацијената оболелих од инфекције изазване корона вирусом и укључује 40 неинвазивних респиратора за механичку вентилацију плућа пацијената теже оболелих од вирусне инфекције, 20 монитора за праћење виталних функција пацијената, 30 инфузионих пумпи - уређаја за интравенску терапију, пет преносивих инфрацрвених топломера и шест термовизијских кацига за даљинско очитавање телесне температуре.

Медицинска средства из донације биће распоређена у складу са потребама система одбране, војноздравствених установа, као и потребама свих здравствених установа у превенцији епидемије корона вируса у Србији.

Кинески град Хангџо донирао Нишу 30.000 маски

НИШ: Кинески град Хангџо донирао је граду Нишу 30.000 заштитних маски као помоћ у спречавању ширења вируса корона, објављено је на сајту града.

Ниш је са тим кинеским градом, преко Канцеларије за локални економски развој и пројекте, успоставио сарадњу септембра 2018. године потписивањем Писма о намерама за јацање развоја информатицког пута свиле.

Кинески пријатељи, и сами суоцени са опасностима од вируса Цовид-19, нису заборавили своје партнере и послали су ову вредну и потребну донацију, пише на сајту Ниша.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести