Домаћи проналазачи награђени на конкурсу Светске организације

БЕОГРАД: Јадран Бандић, пластични хирург и професор Ђура Коруга, пионир у области нанотехнологија и оснивач Центра за молекуларне машине на Машинском факултету у Београду победници су такмичења за проналазача Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), а нагаред ће им бити уручене на прослави јубилеја Завода за интелектуалну својину, 16. новембра. 
Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO)/WIPO
Фото: WIPO

Двојици истраживача награда WIPO Medal for Inventors у катерогији проналазача иили групе проналазача и патента припала је за проналазак под називом: "Аналитичке методе процене ткива", јер је за наведени проналазак остварена патентна заштита у области која доприноси раној дијагнози меланома или његовој превенцији и то на једном од највећих тржишта света - на територији САД.

На итром конкурсу награда у оквиру категорије за правна лица за регистровани индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy) припала је компанији SOMA GROUP DOO из Београда, која је носилац пет међународно регистрованих индустријских дизајна за комадни намештај који се извози на тржиште Европске уније и Швајцарске. 

Победник такмичења у оквиру категорије за аутора за монографско дело у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity) је Горица Љубенов, дипломирани архитекта из Београда, за студијску изложбу и пратећу монографију посвећену традиционалном градитељском знању и наслеђу на Старој планини, које представља природно добро од изузетног значаја. 

Победник у оквиру категорије ученик или група ученика средње школе (WIPO Sćoolćildren''s Trophy) је Сара Милошевић, ученица трећег разреда Гимназије у Инђији, за проналазак под називом "Модификација баријум титаната допираног лантаном и потенцијална примена". Њен проналазк припада области инжењеринга, а односи се на трасформацију изолатора баријум титаната (BaTiO3) допирањем лантаном у полупроводнички материјал са конкретном применом за мерење влаге и нивоа водоника у ваздуху. 

Награда за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана припала је привредном друштву за производњу, прераду и промет NELLI DOO из Лознице, које је током протеклих годину дана у односу на сва домаћа правна лица имало највећи број поднетих међународних пријава за жиг. 

Конкурс за доделу награда у конкуренцији светских проналазача организовао је Завод за интелектуалну својину поводом 98 година од оснивања, а циљ је промоција значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва.

Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) награђује проналазаче у четири категорије. 

EUR/RSD 117.9511
Најновије вести