Ђорђе Чавић и Велики тамбурашки оркестар у Студију „М”

У јавној радијској емисији „М-кључ”, чији је аутор господин Александар Дујин, 30. марта, у 21. сат уз Велики Тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине,

изводимо у студију „М” обраде светских хитова - најављује Ђорђе Чавић, певач, музичар и композитор. Чавић је победник „Златне тамбурице” 2015. са песмом „Бећарски понедељак”, аутор чувене химне „Тамбурица феста”, као и прелепе композиције „Новосађанка”, а пре свега боем, гурман и радо виђен гост новосадских кафана, у којима још увек тиња звук тамбуре. Управо одржавање овог тамбурашког пламена јесте мисија Ђорђа Чавића, а једна у низу акција јесте и овај програм у студију „М”.

- Разлика у односу на прошле наступе са ВТО је што смо убацили више страних класика, тако да ће публика премијерно моћи да чује и популарне светске хитове, француске шансоне, италијанске канцоне и наравно моје нове ауторске песме, као и мојих сарадника. Ту су и обраде великих југословенских поп хитова. Овога пута пратеће вокале ми је позајмио новосадски оркестар „Херценшлус” тако да ће уз мене певати Јована Недељковић-Петришко и Татиана Јашко. За аранжмане су се побринули моји стари сарадници Дубравко Исаков-Цицко, проф. Зоран Мулић и Драган Радовић који је ове године победио као аранжер на фестивалу „Златна тамбурица”. Гост на наступу је Данило Нинковић мој сарадник у креативном тиму „Тамбурица феста” и члан Великог оркестра РТВ, а програм води популарна „мустра“ Ксенија Јовановић.

Припремате наступ и за Дан Рома, какав ће бити програм?

- Концерт поводом обележавања Светског дана Рома организује господин Миле Николић, дугогодишњи шеф тамбурашког оркестра РТВ-а, и ја сам се веома радо одазвао позиву да уз еминентне госте из целог региона дам свој допринос овој манифестацији. Поред сплета песама које ћу извести са др Аготом Виткаи Кучера, направићу излет са једном македонском и једном руском песмом. Концерт се одржава 7. априла у новосадској Синагоги.

После тога 17. априла гостујем на концерту тамбурашког оркестра „Војвођански сан” који је поред тога што је победник фестивала „Тамбурица фест” 2014, један од најбољих и најперспективнијих младих тамбурашких оркестара код нас и сигуран сам да њихово време тек долази. Концерт је у Панчеву и поред најразличитијег репертоара биће изведене и неке моје песме.

Када ће се појавити спот за победничку песму „Златне тамбурице“ 2015. године „Бећарски понедељак“, који сте снимали и на далеком Тајланду?

- Као стандардни Лалош код мене све то иде мало спорије, материјал је одавно спреман, а сцена има за краћи играни филм. Материјал је у рукама сјајног музичара и директора видео продукције Јовице Грујина, али сам тренутно преокупиран припремом веома захтевног концерта па цела ствар са спотом стоји на чекању. Снимао сам на прелепом острву Кох Самуи на коме су снимани и многи холивудски филмови. Не кажем да је мој спот холивудски, али сам први тамбураш који је снимио спот на таквој локацији.

Како су Тајланђани реаговали на тамбурицу?

- Тајланд је дивна земља, а Тајланђани гостољубљив и опуштен народ, баш као што је наша тамбурашка музика питома и опуштена, тако да су веома позитивно реаговали на моју песму. Чак су покушавали и да је певуше после неколико слушања, у току снимања. Уопште на свим локацијама су ме максимално подржали и мада нису разумели текст песме, смејали су се заједно са мном и саосећали са мојим бећарско-тајландским мукама.

Изјавили сте да вам је кафана омиљена друштвена мрежа, али веома сте активни и на Фејсбуку, Инстаграму... Како се ови производи модерног доба уклапају с традиционалном музиком?

- Фејсбук сам почео да користим на наговор пријатеља и колега из иностранства за лакшу комуникацију као и размену музичких материјала и идеја, али прилично приватно. Данас је бављење јавним послом немогуће без коришћења друштвених мрежа и ја се трудим да испратим те трендове. Са Инстаграмом се борим од скора, али никако ми не успева јер правим неуспеле селфије са напућеним уснама, пошто се обавезно смејем кад помислим на то...али једном ће ми успети и таква слика. Све је добро када се користи у нормалној мери и друштвене мреже и кафане повезују људе, шире видике и буде креативност. Такође, преко друштвених мрежа стижу ми понуде за песме, текстове, а и подршка да наставим да радим.

Хоћете ли учествовати ове године на „Тамбурица фесту“?

- Свакако „Тамбурица фест” је најеминентнија манифестација те врсте, а ја сам поносан да сам члан организационог одбора и креативног тима. Детаље наступа нисмо дефинисали али биће свакако у једном од три фестивалска дана.

Кад можемо да очекујемо ЦД с вашим песмама које су већ заживеле у народу, попут „Новосађанке“?

- Материјала има, али су снимци рађени у различитим студијима, са разним оркестрима и не желим да публикујем такав неуједначен материјал. Сада је ствар сазрела и ја се надам да ћу током јесени завршити чак два издања, једно са традиционалним песмама, а друго са обрадама.

С. Милановић

 

Бесплатан улаз и часопис на дар

На самом наступу делу публике биће подељени часописи „Свет тамбуре” као и мој демо ЦД. Концерт почиње у 21 сат и интересовање је велико, па се надам као и до сада пуној сали и подршци публике. Улаз је слободан, а директан пренос је на првом програму Радио Новог Сада. Студио „М” је један од најбољих концертно-студијских простора у Европи и задовољство ми је да премијерне програме изведем управо овде где се поред незаменљиве енерије публике на живом наступу, добије и веома квалитетан аудио снимак - најавио је шармантни Ђорђе Чавић.

 

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести