Директор РХМЗ: Нема опасности од поплава, али неопходан опрез

БЕОГРАД: У Србији за сада нема опасности од поплава, али због најављених падавина и таласа поплава у региону све надлежне службе треда да буду опрезне и у приправности, изјавио је директор Републичког хидрометеоролошког завога (РХМЗ) Југослав Николић. 
Dunav kod Novog Sada  Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Он каже да је ситуација у Србији под контролом и да се не очекују “већи проблеми”, као и да је РХМЗ издао упозорење о повећању водостаја на реци Сави с обзиром на тренутну хидролошку ситуацију у Хрватској, БиХ и Црној Гори.

Током сутрашњег дана очекујемо да водостај на Сави достигне границу ванредне одбране од поплава, а да код Сремске Митровице, Јамене и Београда пређе ниво редовне одбране од поплава. Ипак, не можемо да кажемо да ће бити поплава, али морамо бити опрезни, рекао је Николић.

Како је навео, РХМЗ је благовремено обавестио и упозорио све надлежне службе које прате ситуацију на терену и додао да ће та установа благовремено упозоравати и јавност уколико, каже, постоји и најмања опасност од временских непогода.

Николић је навео да је пораст водостаја због обилнијих падавина забележен на Црном Тимоку и у горњем току Јужне Мораве, те да постоји могућност да се излију мање реке, али да се не очекује изливање већих водотокова.

Фото: Tanjug

Главни водени талас на Дунаву је прошао, мада постоји неизвесност због снега на Алпима који ће се отапати у наредном периоду, али и то ћемо пажљиво пратити, нагласио је Николић.

Како каже, током ноћи уследиће нови талас падавина; у северозападним деловима падаће снег, у централним крајевима киша са снегом, док ће у јужним и источним деловима земље сутра падати јака киша.

Падавине ће престати у уторак, али од среде до петка следи ново наоблачење са снежним падавинама и најхладнији дани с минималним темепратурама од -4 до 0 степени и максималним дневним температурама од -1 до 2 степена, навео је Николић.

Директор РХМЗ каже да је захлађење које ће се задржати у Србији до следећег викенда условљено хладним ваздухом са севера Русије који ће се просирити и на већи део Европе.

Овај талас је сличан оном с почетка марта, али с блажим температурама. Неће бити ледених дана у континуитету, али ће температуре драстично пасти за 10-15 степени, каже Николић.

Према његовм речима, побољшање времена може се очекивати за викенд.

У суботу је у јутарњим сатима могућа појава мраза, али ће током дана доћи до пораста температуре која ће, како се очекује, у недељу бити између 10 и 12 степени. 

У априлу се, како каже, очекују просечне температураме и за сада нема показатеља да ће бити снега као прошле године.

Николић напомиње да временске прилике морају да се прате у ширем региону да би прогноза била што прецизнија на ужем подручју и подсећа да је РХМЗ био иницијатор формирања Конзорцијума за Југоисточну Европу с циљем усавршавања краткорочних прогноза, искоришћавања свих капацитета у региону и боље размене информација.

Све земље Југоситочне Европе су приступиле овом Конзорцијуму, постоји интересовање и других земаља попут Белорусије и Турске.

Србија је лидер у региону у погледу струке и науке када је у питању временска прогноза, истакао је директор РХМЗ.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести