Ђерлек: Цела болница претворена у КОВИД, имамо све неопходно

НОВИ ПАЗАР: Новоименовани координатор Опште Болнице у Новом Пазару др Мирсад Ђерлек изјавио је данас да ће се та установа и он сам свом снагом борити против зла које је задесило тај град, а уверен је, како је рекао, да ће успети у томе. 
mirsad djerlek
Фото: Youtube Printscreen

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да се свим срцем, као Пазарац, прихватио тог посла, након што је директору Мехи Махмутовићу погоршано здравствено стање.

Пренео је да су у Пазару три особе, старије доби, преминуле од короне, а да тренутно у болници имају 104 ковид пацијента.

Седамнаест пријема је, каже, било у последњих 24 сата.

Навео је да се чуо са колегом из Тутина и да, на срећу, из тог места не очекују пацијенте, те да се стиуација тамо полако смирује.

На респиратору је седам пацијената, од чега на механичкој вентилацији три, на "хај флоу" два пацијента и још два су на неинвазивној механичкој вентилацији. 

Два пацијента су транспортовали за КБЦ Бежанијска коса, а два пацијента припремају за Крагујевац, рекао је и додао да је реч о тзв. лежећим пацијентима.

Ðерлек је казао да је цела Болница претворена у КОВИД Болницу и да ће имати преко 300 кревета и да нико неће имати проблема са кисеоником, нити било чиме.

"Ова болница има све што се тиче лекова и апаратуре, немамо кадрове, али хвала Богу и добрим људима, влади Србије, председнику и свим који се труде, ми добијамо сада и кадрове, око 30-так лекара стиже, тако да са тим немамо проблема и убеђен сам да ћемо успети", казао је он.

"Имамо све што нам треба од опреме, лекова, санитетског материјала... Прво што сам питао јесте да ли имамо свега. Имамо свега и министар Лончар је јуче био у праву", рекао је и додао да у супротном не би прихватио да води болницу.

Од грађана Новог Пазара тражи помоћ и стрпљење.

"Уверавам вас да мислим да ћемо врло брзо довести стање у задовољавајуће. Највише што ме обрадовало јесу воља и жеља особља које се не жали и по неколико дана не одлази кући", рекао је Ђерлек. 

“Тражио сам од свих лекара и сестара да нам донесу снимке плућа, да ли се виде промене на њима, као и резултате ПЦР тестова и да видимо ко је отишао на боловање са разлогом, а ко без. У овој борби морамо учествовати сви заједно, нема бежања”, нагласио је Ђерлек. 

Ђерлек је нагласио да тражи и јединство народа.

“Убеђен сам да ћемо победити корону ако будемо одлучни. Знате да сам и ја имао корону, да ми је скоро мајка преминула од те болести, али нећу да се предам, даћу све од себе заједно са тимом и колегама” рекао је Ђерлек. 

Ништа, каже, није лако, али ће срце дати да се спаси сваки живот и сваки пацијент у тој установи. 

Ђерлек је пре Махмутовића био директор Опште болнице у Новом Пазару, а у једном поериоду и градоначелник, као и председник Скупштине овог града.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести