Делимично отворен гранични прелаз у Скеланима

БАЈИНА БАШТА: Гранични прелаз преко моста у Скеланима отворен је 2. маја за мештане са обе стране Бајине Баште и Скелана који имају пољопривредна газдинства или посао са обе стране Дрине. 
granica
Фото: Танјуг (видео)

Председник општине Радомир Филиповић каже за Танјуг да за становнике Бајине Баште и Скелана живот није могао да стане током ванредног стања, јер услед природне повезаности њихова имања и радна места налазе се са обе стране Дрине. 

"Током рата доста људи је прешло у Бајину Башту, а имања и куће су остала у Скеланима, који административно припадају општини Сребреница. Данас ту границу са Републиком Српском користи велики број мештана којима прелазак преко моста значи живот. Преко 500 домаћинстава из Бајине Баште има обрадиво земљиште у Скеланима и преко 1000 мештана их обрађује и то је њихов једини извор прихода", прича Филиповић за Танјуг.

Потпредседник Скупштине општине Сребреница Драгић Глишић каже да живот већине становника Скелана изгледа тако што с једне стране реке раде у суседној држави, а у другој су им кућа и породица. 

"Ова граница и мост за њих представља питања опстанка", истиче Глишић. 

Рајка Благојевић, која живи од пчеларства и узгајања воћа каже да неколико недеља није могла да обавља сезонске радове на имању, па је отварање границе било од пресудне важности за одржање њеног бизниса.

"Била сам прва која је прешла границу по њеном делимичном отварању 2. маја. Не могу вам описати колико је то важно за нас пољопривреднике, јер ово је време кад у пољу има пуно посла, а ми од тога живимо", прича Благојевићева за Танјуг.

Дозволу преласка прво су добили власници пољопривредних газдинстава, а затим и остали становници чија радна места нису у истој држави где им је место пребивалишта.

Лица која прелазе границу у обавези су да носе заштитне маске и рукавице, затим да дежурном инспектору назначе правац кретања односно пољопривредну парцелу и врсту културе коју обрађују, као и да оставе број телефона ради евентуалне контроле.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести