Дечја болница добила два апарата од новосадских адвоката

Дечја болница у Новом Саду добила је два апарата, савремени ЕКГ и транспортни пулсни оксиметар, за чију набавку је новац обезедио новосадски огранак Адвокатске коморе Војводине. Апарати су коштали 271.000 динара.
DonacijadecijojBolnici-BLU_0016
Фото: Дневник (Б. Лучић)

„Оба апарата су изузетно значајна за рад болнице. Ми смо једина терцијарна установа за децу у целој Војводини и нама гравитира 400.000 деце, од новорођенчади до оних од 18 година. ЕКГ апарат је много бољи од оног који имамо и који је стар десет година. Овим је лакше руковање и добија се прецизна слика. У питању је дванаестоканални апарат, који ће се нарочито користити код новорођенчади и одојчади. Годишње урадимо око 4.000 ЕКГ снимања, односно између 20 и 30 дневно“, казала је директорка Дечје болнице професорка др Јадранка Јовановић Привродски.

Транспортни пулсни оксиметар служи за мерење пулса и сатурацију кисеоника и битан је код животно угрожене деце.

Фото: Дневник (Б. Лучић)

„Ми једина установа која 24 часа дневно ради транспорт ка себи, односно довозимо по потреби из целе Војводине витално угрожену децу. Овај пулсни оксиметар има пуњиву батерију, која траје 24 сата и бележи виталне параметре“, напоменула је др Јовановић Привродски и додала да овакав оксиметар, с пуњивом батеријом, раније нису имали.

Ивана Белић из новосадског огранка Адвокатске коморе Војводине испричала је како адвокати организују хуманитане журке на којима прикупљају новац за помоћ болесним колегама.

„Одлучили смо да донирамо новац и неком детету, али је много болесне деце, па нисмо желели да дођемо у ситуацију да бирамо. Зато смо одлучили да новац донирамо Дечјој болници и на тај начин помогнемо великом броју деце“, казала је Белић и додала да у новембру планирају организовање нове хуманитарне журке.

Фото: Дневник (Б. Лучић)

Новац за ову донацију, као и помоћ за једну њихову болесну колегиницу која је у међувремену оздравила, прикупљен је на хуманитарној акцији коју су организовали у јуну. Ивана Белић је напоменула и да они нису куповали апарате, него су новац дали Дечјој болници, која је онда купила опрему.

Новосадски адвокат Предраг Боговац истакао је како је ова акција почетак сарадње са Дечјом болницом, те да су, осим адвоката који су иницијатори, у хуманитарној акцији учествовали и судије, тужиоци, извршитељи и нотари.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести