Дечја болница добија магнетну резонанцу

Нови Сад : Дечја болница у Новом Саду добиће најсавременију магнетну резонанцу намењену најмлађим пацијентима, као и сву пратећу опрему, најавио је покрајински секретар задужен за здравство доцент др Зоран Гојковић. Објекат у којем ће бити смештен апарат биће направљен непосредно иза Клинике за стоматологију, која је поред Дечје болнице.
magnetna rezonanca
Фото: Pokrajinska vlada

Акција за куповину апарта за магнетну резонанцу “Магнет за љубав” покренута је у новембру 2015. године, а Покрајинска влада се  укључила у децембру пошле године, тако што је анимирала друштвено одговорне фирме, предузећа и појединце да донирају новац. Гојковић је рекао да је Покрајинска влада обезбедила 100 милиона динара за куповину магнетне резонанце, а да су упоредо са набавком новца од друштвено договорних фирми, отпочели и са припремом зграде у којем ће апарат бити смештен.

" У протела четири месеца припремљена су сва документа у вези са зградом, која ће бити иза Клинике за стоматологију и ребалансом буyета озебеђен је новац за изградњу објекта од око 200 метара квадратних. У наредних 15 до 20 дана очекује се јавна набавка за извођача радова " казао је секретар Гојковић.

Према његовим речима, план је да за три до четири месеца објекат буде готов. Навео је да је Покрајинска влада са Фондацијом “Магнет за љубав” прикупила око 300.000 евра, али да то није довољно.

" У договору са људима из Фондације, а са обзиром на то да смо уштедели део средстава у прошлогодишњем буyету, Покрајинска влада је одлучила да сама финансира куповину магнетне резонанце, за шта је ребалансом обезбеђено 100 милиона динара и тај део средстава ће бити оперативан " објаснио је Гојковић и додао да се ускоро очекује и јавна набавка за куповину апарата.

По његовим речима, средства која су прикупљена од стране Фондације, у договору са Управним одбором Фондације и свим људима који су помогли, биће искоришћена за набавку додатне опреме која је неопходна за магнетну резонанцу.

" Новац који јеприкупљен током акције “Магент за љубав” биће искоришћен за додатну опрему за магнетну резонанцу, односно за куповину инкубатора, апарата за анестезију и остале апарате и уређаје који ће користити радиолози " истакао је др Гојковић и додао да је реч о најсавременијем уређају, те да Војводина први пут добија магнетну резонанцу намењену искључиво лечењу деце.


Апарат намењен за 400.000 деце

Дечјој болници гравитира око 400.000 деце, а набавком овог апарата она ће имати најсавременији уређај за лечење.

"Колико је значајна и важна набавка магнетне резонанце говори податак да се у Дечјој болници годишње на болничком лечењу буде од 11.000 до 13.000 деце, а обави се више од 140.000 прегледа " , казао је Гојковић.


Управитељ Фондације “Магнет за љубав" Горан Бекавац подсетио је да је акција прикупљања новца за куповину магнетне резонанце покренута 17. новембра 2015. године, на дан превремено рођених беба.

" Акцији се прикључило 440 донатора, што физичких што правних лица и прикупљено је око 35.690.000 динара, 23.633 евра и 2.087 америчких долара. То значи да смо све укупно, када се преведе, прикупили 38,8 милиона динара, што су заиста велика средства " рекао је Бекавац и додао да их је обрадовала одлука Покрајинске владе да из буyета издвоји озбиљна средства и усмери их за куповину уређаја за магнетну резонанцу.

Бекавац је напоменуо и да ће паралелно са набавком апарата за магнетну резонанцу ићи и набавка опреме која је неопходна да би цео систем функционисао, а оценио је да ће акција бити завршена када се изгради објекат, купи опрема, пусти у рад и да на коришћење Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести