Данас је Божић по Грегоријанском календару

БЕОГРАД:  Римокатоличка црква, протестантске и Англиканска црква, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, прослављају данас Божић, празник рођења Исуса Христа.
hocevar, tanjug
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

У католичким црквама широм света током протекле ноћи служена је поноћна миса, а мису у Цркви узвишења Светог крижа у Нишу предводио је надбискуп Станислав Хочевар.

У Божићној посланици, Хочевар је честитао празник верницима који га славе по Грегоријанском календару са поруком да човечанство мора да на прво место стави човека као личност, а не ствари, унутрашњу хармонију уместо спољашње допадљивости, благодат и милост уместо активизма, а дар уместо новца.

Он је истакао да тај празник носи у себи "највећу и најслађу тежњу" за свестраним, позитивним, али одрживим развојем, највећу стваралачку чежњу и снагу за остварење, као и да буди у нама свест да без зрелости, односно светости, не можемо бити срећни.

Мису у базилици Светог Петра у Ватикану предводио је поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања.

Папа Фрања је поручио верницима на Бадње вече које се прославља по Грегоријанском календару да Бог воли све, "па чак и најгоре од нас".

Праћен песмом хора, папа Фрања је у подножју олтара базилике Светог Петра у Ватикану открио статуу призора рођења Исуса.

Папа је рекао да је рођење Исуса подсетник на безусловну божју љубав, преноси АП.

Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човечанства поштује у целом хришћанском свету.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Хочевар:На прво место ставити човека, а не ствари и новац

БЕОГРАД:  Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је Божић верницима који га славе по Грегоријанском календару са поруком да човечанство мора да на прво место стави човека као личност, а не ствари, унутрашњу хармонију уместо спољашње допадљивости, благодат и милост уместо активизма, а дар уместо новца.

Хочевар је у Божићној посланици истакао да тај празник носи у себи "највећу и најслађу тежњу" за свестраним, позитивним, али одрживим развојем, највећу стваралачку чежњу и снагу за остварење, као и да буди у нама свест да без зрелости, односно светости, не можемо бити срећни.

Честитајући божицне и новогодишње празнике, Хочевар је пожелео свима да напредују "аутентично и складно" и да их предстојећи дани обогате мудрошћу и милошћу, да подупрти духовним снагама, могу срећно да напредују.

"Божић је тако велика светковина динамике Божје љубави и могућности целовитог људског напретка. Благдани Божића су неописиво делотворни лек за људску слабост и непоновљива превентива од могућности катастрофа људског рода", навео је Хочевар.

Поручио је да је Божић догађај који јединствено отвара врата развоја свеколиком напретку и перспективе "и људског и Божјег" цитирајући јеванђелисту Луку да је "Исус из Назарета напредовао не само узрастајући", што је, додао је, по себи саставни део створеног света.

"Данас нажалост ни то није увек тако. У наше време, у време контрацептивних средстава и абортуса, сурогат мајчинства, дроге и еутаназије, чак ни природни раст и напредак нису људима више логична последица створеног", указује Хочевар.

Како каже, човечанство данас сматра да је слободно онда када насилно прекида живот, када онемогућава раст, напредовање и природни органски развој и није ништа необично када уместо ширења развоја имамо еколошке катастрофе, уместо здравља болести зависности, уместо духовне и моралне зрелости или светости пошаст корупције, себичности и урушавања хармоније породичног живота.

Стога, навео је Хочевар, тешко откривамо целовити сјај Божића као необоривог обрасца раста у мудрости који нас смешта у само средиште педагошких вештина.

"Исусово зачеће и рођење догађају се у тишини, у природи, у сабраности, интимности, у породици, у сусретању, у отварању неба, у певању анђела, у доласку мудраца, у интензивној контемплацији Неба и Земља", стоји у посланици.

Хочевар је поручио да је Божић пре свега и изнад свега најневидљивија, али ипак најопипљивија стварност милости и означава живот у којем се најснажније могу искусити љубав, синовска изабраност, непоновљивост, јединственост и посебност.

"Божицни дани приповедају о нашој изворности, посебности, незаменљивости, о нашој непоновљивости, о нашем позиву да помажемо и саветујемо друге. Тај дар неуништивог пријатељства према свакоме, у сваком од нас ствара посебан сјај, лепоту - славу, како каже Свето писмо. Лепота долази искључиво из унутрашњости и плод је завољености", истакао је београдски надбискуп.

Додаје да смо данас изгубили осећај за унутрашњу лепоту, хармонију и радост стварајући центре естетске хирургије, те да тако увећавамо разлике између сиромашних и богатих, "заливамо семе горке зависти и стварамо свет привида".

"Узрастати у милости значи у себи откривати привлачност за све што је добро, поштено, лепо и обележено вечношћу, откривати снагу за све већу присност са тим узвишеним циљевима и смислом живота. Благодат омогућује обожење нас самих и целокупног свемира. Тако Бог већ сада постаје све више и више "све у свему", поручио је Хочевар.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести