Дан људских права - дан позива на акцију!

БЕОГРАД: Дан људских права и 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима обележен је вечерас у Музеју савремене уметности, уз подршку Тима Уједињених нација у Србији, Мисије ОЕБС-а у Србији, Делагације ЕУ и Канцеларије савета Европе.
ljudska prava
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Госте су поздравили домаћини пријема - стални координатор УН у Србији Стелијана Надера, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио и шеф Канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици је поручио да је данашњи дан „не само дан за славље, већ и дан када се упућује позив за акцију, за постовање људских права у ЕУ, у Србији и у целом свету“. 

Подсетио је да је Универзална декларација о људским правима усвојена 1948. године и да је била први свеобухватни глобални инструмент којим су заштићена људска права након злочина почињених током Другог светског рата.

Од тада се сваког 10. децембра сећамо и славимо тај дан који промовише борбу и заштиту људских права, али исто тако подсећа на то да је потребно борити се против притисака на поштовање људских права, изјавио је Фабрици.

Како је додао, ЕУ је изграђена око вредности које се односе на људска права, која су исто тако део законодавства ЕУ.

Људска права су и део наше спољне и приступне политике ЕУ, због чега је важно да у Србији, у процесу приступања ка ЕУ, део законодавства који се односи на људска права буде инкорпориран у домаће законодавство. То се нароцито односи на правосуђе, медије али и на заштиту животне средине, изјавио је Фабрици.

Шеф Канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер каже да је Србија 2003. године приступила Савету Европе и да већ 15 година примењује Конвенцију о људским правима.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

То, како каже, значи да грађани Србије имају право да се обрате Европском суду за људска права и да то право користе.

Стални координатор УН у Србији Стелијана Надера је истакла да је у будућности потребан још већи рад на правима ромске заједнице, ЛГБТ заједнице и права особа са инвалидитетом, будући да је регионални пројекат УН-а указао на доминантну незапосленост тих групација. 

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио је оценио да у Србији постоји велика свест о поштовању људских права, али да је сваког дана, као и у свакој земљи света, потребно унапређивати.

Битно је да сваки дан, помало, изграђујемо друштво у смеру већег поштовања људских права у Србији, као и у свим земљама, изјавио је он.

Обележавање Међународног дана људских права почело је 1950. године, две године након што је је 10. децембра 1948. у УН потписана Универзална декларација о људским правима.

У тој декларацији је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека - од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

У оквиру Савета Европе, 1950. године донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести