Дачић: Волео бих да су мушкарци храбри и посвећени као жене

БЕОГРАД: Отварајући међународну конференцију "Жене лидери и одржив развој - истински равноправне" министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да би волео да су сви мушкарци храбри, посвећени, верни као што су то жене.
d
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Обично се раније, а и сада, често говори за неку жену која је јака и храбра да је као мушкарац, јер су жене јаче од мушкараца и посвећеније рекао је Дачић напшомињући да је једна од важних политичких тема свих ових година у Европи равноправност жена и мушкараца у различитим доменима, а у оквиру које се расправља између осталог и о томе да ли су за свој рад плаћене исто као мушкарци.

Јер, како је навео, статистика показује да жене имају мање плате за 10 одсто од мушкараца у ЕУ, а у Србији, према подацима, жене са истим квалификацијама имају 11 одсто мање плате од мушкараца.

То је нешто против чега морамо да се боримо, казао је Дачић и додао да је велика разлика између декларативног залагања и онога што се дешава у пракси.

Први потпредседник Владе је навео и да родна равноправност није само основно људско право, већ и неопходност за стварање мирног, просперитетног и одрживог света.

Једнак приступ образовању, здравственој заштити, достојанственом раду и заступању у политичким и економским процесима доношења одлука предуслов је за стварање повољнијег амбијента за достизање пуних личних и професионалних потенцијала целокупног становништва, казао је Дачић.

Он је истакао да је Влада Србије посвећена остварењу родне равноправности, а да је потврда за то чињеница да се присуство жена у јавно-политичком животу из године у годину повећава.

Тако, навео је, од 250 народних посланика и посланица, 38 одсто су жене, четири су министарке у Влади Србије, а и на челу владе и скупштине су жене.

Поменуо је и изазове с којима се сусрећу жене које свој живот организују и живе мање или више удаљене од градске вреве, а које су такође лидерке промена у својим срединама.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је број мушкараца и жена које живе на селу прилично изједначен, али и да су жене врло посвећене и ангажоване на сеоским домаћинствима, иако је у односу на мушкарце тек свака пета жена власница пољопривредног газдинства, неретко као једина могућа наследница, навео је министар.

Шеф српске дипломатије је истакао да је зато задатак целог друштва да подигнемо свест о њиховим потребама и повећамо њихову видљивост у нашем друштву, јер те жене завређују једнаку пажњу, подршку и шансу.

Рад на достизању родне равноправности и оснаживању жена препознат је од стране Владе Србије као предуслов за успех у укупном развоју наше земље, казао је Дачић и додао да уколико не осигурамо да девојчице и жене имају истоветна права и услове за остварење личних и професионалних аспирација као и мушкарци, не можемо остварити пун развојни потенцијал било које заједнице нити средине.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Неопходност приступа квалитетном образовању за све препозната је циљем 4 Агенде 2030, рекао је Дачић и додао да нас она подсећа на да је неопходно постићи једнакост између девојчица и дечака, не само код основног, већ и виших нивоа образовања.

Према званичној статистици у нашој земљи високе школе и факултете чешће уписују и завршавају жене. Последњих година се повећава број жена доктора наука, а подаци говоре да већину корисника интернета, такође чине жене, указао је Дачић.

Он је поменуо и Циљ 5 Агенде 2030 који указује на потребу достизања родне равноправности и оснаживања свих жена и девојчица у окончању свих облика дискриминације, елиминације насиља, како у јавној, тако и у приватној сфери.

Оснаживање жена уткано је у Агенду 2030 као њен неизоставни део. Део глобалних напора за достизање одрживог друштва једнаких у коме нико није остављен иза колоне, обухвата и жене које живе на селу, у граду, избеглице, жене које су доживеле неки облик дискриминације: Ромкиње, старије жене, жене са инвалидитетом или жене које се нису повиновале родним нормама, рекао је Дачић.

Навео је и да Србија може да буде поносна на храбре жене у својој историји и то у временима када није било тако једноставно бити храбар.
Таква времена изнедрила су Милунку Савић, српску хероину. Историја је забележила и Јелисавету Начић, прву жену дипломираног архитекту, прву српску сликарку Катарину Ивановић, прву жену докторку наука Ксенију Атанасијевић. Данас у свакој од вас живи део њих. У вашим доприносима, иновацијама, достигнућима, у свим истинским вредностима које носите у себи, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести