Дачић примио ђаке Српске православне гимназије из Загреба

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић примо је данас 46 ученика Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић" из Загреба и том приликом изразио захвалност Митрополији загребачкој-љубљаноској што младима пружа могућност да се школују, развијају мултикултурални дух и негују односе са матицом.
dacic djaci, fonet
Фото: FoNet

"Захваљујем митрополиту и Митрополији која улаже велике напоре да у тешким временима када је много лакше мрзети некога него некога волети, када је много лакше почињати сукобе и нападати некога него радити на помирењу, налази начине да функционише и што младима даје могућост да похађају школу и негују односе са својом матицом", рекао је Дачић.

Министар је изразио задовољство што ђаци тиме што у гимназији у Загребу, учећи српски и књижевност, српску историју, културу географију, уз редован хрватски програм, развијају мултикултурални дух.

"Тако отварате дијалог с вршњацима других култура, улажући у заједничку будућност", рекао је Дачић ђацима у Музеју дипломатије који како је додао "чува политичку историју нашег народа и државе Србије у последња два века". 

"Радује ме сусрет са вама, јер сте ви нова генерација које треба да буде мост сарадње и разумевања између Србије и Хрватске", рекао је министар и ђаке подсетио на њихове претке и сународнике - Србе у Хрватској који су дали значајан друштвени, политички, културни, научни и други допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору Хрватске. 

"Можете да будете поносни што се потомци Петра Прерадовића, Симе Матавуља, Владана Деснице, Бранка Радичевића и Григора Витеза, Николе Тесле и Милутина Миланковића, Јосифа Руњанина .... Саве Шумановића", рекао је министар и у шали додао да је можда неко од њих потомак и чувеног звездиног голмана Владимира Беаре. 

Додао је да им је свима сигурно познато да се у скоро сваком граду у Хрватској налазе жива светилишта СПЦ - манастири Крка, Крупа, Драговић, Гомирје... као и саборне цркве у Загребу, Карловцу, Ријеци, Пакрацу... 

Министар је поручио ђацима да сачувају идентитет - идентитет Срба, Срба у Хрватској. 

"Осим неговања српског и ћирилице, православља... важно је неговати и антифашизам као један од најважнијих елемената српског идентитета у Хрватској", рекао је Дачић. 

Министар је рекао ђацима да Србија, као њихова матица, посебну пажњу посвећује образовању младих и очувању идентитета српског народа у региону и да захваљујући програму "Србија за Србе у региону" у Београду студирају нови студенати из региона. Додао је да их је ове године дошло 18, од којих је седам из Хрватске.

"Надамо се да ће се управо они вратити да допринесу добробити српске заједнице у Хрватској, али и повезивању две државе опредељене да своју енергију усмере ка будућности", рекао је Дачић.

Министар је подсетио да је Министарство обезбедило средства за гимназију у Загребу као и за Српско привредно друштво "Привредник".

Додао је и да се преко Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону издвајају средства за манифестације, организације школа, едукативних кампова и радионица.

Фото: FoNet
Дачић: Вудро Вилсон и Пупин ће имати споменик у Београду

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће научник Михаило Пупун и 28. председник САД Вудро Вилсон добити заједнички споменик у Београду.

Дачић је то рекао ђацима Српске православне опште гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић" из Загреба у Музеју дипломатије где их је између осталог подсетио на славне претке Србе у Храватској који су дали допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору Хрватске. 

Министар је рекао да је заједно са угледним појединцима покренуо обележавање стоте годишњице од подизања српске заставе на Белој кући.

Застава је, како је додао, подигнута на иницијативу Пупина који је био лични пријатељ Вилсона.

"Пупин је учествовао у Версајској конферецнији као члан наше делегације а да би могао да учествује морао је да му се изда пасош - амерички, али га је потписао са Михаило Идворски Пупин што показује колико је волео и ценио место из кога долази, колико је волео и ценио своју земљу и свој народ", рекао је Дачић.

Управо зато, како је додао, постоји иницјатива да се подигне заједнички споменик Пупину и његовом личном пријатељу америчком председнику.

Дачић је у разговору са том групом од четрдсетак гимназијалаца подсетио да Музеј дипломатије "чува политичку историју нашег народа и државе Србије у последња два века".

"Надам се и да ће међу вама бити они који ће бити на зидовима овог музеја. Мада ја сам ту, мислим да још нисам за музеј, нисам још за пензију", рекао је министар у шали и позво све младе да се укључе у развој Србије и српског народа било где да живи у свету. 

Гимназијалцима се обратила и представница породице Пупин, Јустина која је подсетила на речи којим је мајка Пупина испратила у свет - "... Дете моје, знање су златне лествице преко којих се иде у небеса, знање је светлост која оставља наш пут у жиот и води нас у живот будућности пун вечне славе", рекла је она.

Ђацима су за библиотеку поклоњене књиге о Пупину, Тесли и Миланковићу али и књига "Јасеновац, Аушвиц Балкана", коју им је предала Јелена Бухач, која је преживела пакао Јасеновца.

Гимназијалци су у Музеју диломатије мога да сазнају између осталог о тајној и јавној дипломатији, о дипломатском животу Иве Андрића, улози Михајла Пупина, али и то да је униформе за дипломатско особље правио Гучи. 

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести