Дачић: Морамо да чувамо сећање на припаднике Посебних јединица полиције

БЕОГРАД: Удружење ветерана Посебних јединица полиције (ПЈС) данас је у холу Народне скупштине Србије, поводом 30 година од оснивања ПЈП-а приредило изложбу „Полицијска бригада ПЈП - славом овенчана“, коју је отврио председник Скупштине Ивица Дачић.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Удружење је, поводом јубилеја, породицама погинулих бораца јединица, рањеним и заслужним бившим и садашњим припадницима, сродним удружењима и државним институцијама и појединцима доделило бројна признања и завхвалнице.

"Као некадашњи министар унутрашњих послова, добро знам које је место и улога ПЈП у нашем систему безбедности и колики труд и жртве полажу њихови припадници да испуне задатке које им је поверио народ", рекао је Дачић отварајући изложбу

Нагласио је да као грађанин и патриота гаји огромно поштовање према свим припаднцима полиције.

"Ова изложба је само мало сведочанство о томе који пут су прешли наши специјални полицајци, са какавим изазовима су се суочавали и колико су допринели да данас имамо јаку и стабилну Србију и у сваком тренутку безбедну за све наше грађане. Удружење ветерана нас је овиим подсетило да имамо дуг према њима и њихпвим колегама који су годинама бдели над нашом безбедношћу излажући опасностима своје здравље и животе", рекао је Дачић.

Закључио је да њима треба да одамо највеће поштовање и да их представимо јавности, јер је ред да знамо ко се жтвровао за нашу сигурност.

"Они су били у првим редовима када се бранио суверенитет Србије и када су се бранили животи наших људи на КиМ. Ми то никада не смемео да заборавимо. Данашњи скуп је најамање што можемо да урадимо да очувамо сећање на наше полицајце који су дали живот у тој борнби, али и на све њихове саборце у тим тешким тренуцуима", рекао је председник Скупштине Србије.

Он је нагласио да Србија нема намеру да ратује ни са ким, нити је имала ни тада, али да то не значци да ћео да се кријемо у ћошку и да и да дозбволимо свакоме да угрози нашу земљу и народ.

"Србија је мирољубива земља, од нас никоме не прети опасност, али нека то не схвате као нашу слабост. Напротив, то је наш начин да покажемо да смо верни нашој Србији и да ћемо је увек бранити, ако то буде потребно", истако је Дачић.

Он је рекао да никад неће да прихвати да су наши милиционери, полицајци и војници били ратни злочинци.

"За нашу земљуи и за наш народ ви ћете вечно бити хероји, а држава треба да зна на који начин ће се одужи онима који су је бранили, јер ако то не урадимо неће имати ко да брани земљу у будућности ако дође до таквих покушаја", рекао је Дачић.

Он је присутнима честитао 13. мај, који се као Дан безбедности обележавао у СФРЈ.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести