Ђаци без мењања учионица, праћење само до врата

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је основним и средњим школама стручна упутства за организацију образовно-васпитног рада од 1. септембра, а међу њима су и прилози у вези са применом превентивних мера у борби против ковида.
skola, djaci, ucenici, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Директори установа у обавези су да свим запосленима у школи и родитељима ученика омогуће да се благовремено упознају са њиховим садржајем, као и да се договоре о начинима комуникације ради доследне примене договорених мера.

Имајући у виду посебан значај почетка школске године за ученике првог и петог разреда у основној и првог разреда у средњој школи, посебну пажњу треба посветити организацији првих сусрета одељењских старешина и наставника са ученицима, истиче ресорно министарство. Мере налажу физичку дистанцу, заштитне маске, представљање и разговоре у мањим групама, по могућности напољу или у великим унутрашњим просторијама школе, те паузе између састанака ради дезинфекције простора, наводи се на сајту ресорног министарства, које ће до 31. августа, на регионалном или општинском нивоу, одржати састанке са директорима школа.

Посебну пажњу треба посветити организацији првих сусрета  одељенских старешина и наставника са ученицима првог и петог разреда у основној  школи и првог разреда у средњој

Број посетилаца ће потом бити редукован. Особама које доводе ученике у школу није дозвољен улазак у зграду – са капије школског дворишта децу млађег узраста преузеће дежурни учитељ/наставник. Према стручном упутству које се односи на прве дане школске године, ученик треба да носи маску од уласка у установу па све до своје клупе, а она се користи и током сваког разговора, па самим тим и одговарања, те било којег кретања мимо радног места (одлазак у тоалет, на одмор...). Уколико је обухват вакцинацијом у одељењу већи од 70 одсто, ученици који су цепљени нису у обавези да носе маску током часа. Препорука је да се настава за један разред/групу ученика одвија у истој учионици. Могућа је организација наставе музичке културе и физичког и здравственог васпитања, као и ваннаставних активности, а ако оне подразумевају блиски контакт (колективни спортови), реализују се под условом да у одељењу нема потврђених случајева инфекције ковидом током претходних 14 дана. Ђаци ће бити саветовани да одржавају међусобну дистанцу од најмање један метар у свлачионицама.


Превелика одељења, стално обавезне маске

Од упутства које налаже одржавање растојања од једног метра у свим правцима током свих активности, што подразумева и распоред од једног ученика у клупи, нема ништа, јер су прекобројна одељења а премало простора проблем старији од ковида, каже председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

– Деца ће дефинитивно морати да седе са школским другом у клупи и у том смислу морају да се носе маске – рекла је Јанковићева у „Дану уживо” на Н1.


Уколико „зелени” модел буде морао да се замени рестриктивнијим, биће потпуно обустављене све активности током којих је могуће појачано стварање аеросола (певање, спорт, гласнији говор). То значи да се на часовима музичке културе неће певати, а неће бити ни проба школског хора нити колективних спортова на часовима физичког и здравственог васпитања. Индивидуални спортови биће прилагођени условима простора (величини сале, могућностима природне вентилације и слично) уз одржавање физичке дистанце. Уколико сала има два улаза, они ће бити искоришћени за поделу ученика у групе како би се смањиле гужве. Пре и после сваког таквог часа неопходно је дезинфиковати заједничке предмете (справе, лопте и слично), очистити/опрати салу и проветрити је. Ако се испуне сви ови услови, током часа физичког ученици не треба да носе маску. У тој фази неће се одржавати прославе и приредбе у школском објекту, нити организовати групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа.

С. Милачић

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести