Да ли ће у буџету бити довољно новца за увећане пензије и догодине?

Протекле недеље водила се расправа о томе да ли има фискалног простора за додатно повећање пензија у наредној години.
fiskalni savet, Tanjug
Фото: Tanjug

Фискални савет Србије је демантовао медије да наредне године пензије могу порасти седам одсто, тврдећи да је Уредбом о начину повећања пензија за октобар и новембар, коју је Влада Србије недавно усвојила, потрошен фискални простор за повећање наредне године.

Наиме, ФСС оцењује да је цео буџетски простор за повећање пензија у 2019, у складу с пројекцијама Владе и ММФ-а, око седам одсто. Но, највећи део, пет одсто, Влада је искористила је за укидање Закона о привременом умањењу пензија. С таквом одлуком ФСС се потпуно слаже, али подсећа на то да је укидање умањења пензија већих од 25.000 динара месечно већ предлагао. Но, разлика између оног што су они предлагали и Уредбе Владе је коришћење преосталог дела расположивог новца за пензије.

ФСС наводи да су очекивали да ће преостали део пара у буџету за наредну годину бити искоришћен за редовно инедксирање свих пензија током 2019, али је Влада својом уредбом расположиву своту искористила већ ове године за повећање пензија онима који примају мање од 34.000 динара. На тај начин, закључује ФСС, потрошен је фискални простор за повећање пензије у 2019, што значи да нема могућности за додатно повећање примања пензионера.

Но, по оцени председника Савеза пензионера Војводине Милана Ненадића, укупан буџетски простор од седам одсто за повећање масе пензија оставља, и поред Владине Уредбе, могућност да се примања пензионера наредне године повећају, и то минимум за раст инфлације, која неће прећи два и по до три одсто.

– Кад Фискални савет тврди да за ново повећање у наредној години нема пара јер је Влада већ све потрошила у овој, треба подсетити на то да није реч о пет одсто већ о четири, што је довољно да се покрију трошкови враћања умањених пензија на законски ниво од октобра 2014. – објашњава Ненадић. – Затим, могуће је и због чињенице да је у основицу пензијске потрошње за ову годину ушло законско повећање за два месеца јер се измењени Закон о ПИО примењује за исплату октобарских и новембарских пензија, које се исплаћују у новембру и децембру ове године.

Његова рачуница по- казује да од седам планираних процената остаје три за повећање идуће године. Осим тога, додао је Ненадић, Владина Уредба о посебној новчаној накнади за пензионере с најнижим примањима не односи се и на наредну годину, већ само на ову, односно на новембар и децембар.

– Нови износ помоћи Влада ће утврдити наредне године у зависности од новца расположивог у буџету. То ће бити највише 0,3 одсто БДП-а. Дакако, потребно је у што краћем року поново успоставити формулу за редовно усклађивање пензија, тим пре што та примања ни у протекле четири године нису пратила раст инфлације, већ их је држава повећавала колико је у датом часу имала пара – указао је Ненадић.

Заиста, када се погледа Уредба Владе Србије о условима, висини, обухвату корисника пензија и динамици исплате новчаног износа као увећања уз пензију, види се да се она односи на пензије за октобар и новембар ове године које су мање од 34.003,90 динара. У том акту је наведено и да се новчани износ за пензију до тог износа исплаћује месечно уз пензију за октобар и новембар и посебно исказује. У другом члану тог акта истиче се да се новачни износ као увећање уз пензију пензионерима чија су примања за октобар и новембар 2018. до 26.643.75 динара обрачунава као пет одсто од висине пензије тог корисника за октобар и новембар 2018.

Дакако, такав акт Владе је сасвим логичан јер се односи на ову годину. Да би се исплата увећаних пензија за одређени број пензионера – а то су они с најнижим примањима – наставила и током наредне године, Влада мора већ у јануару 2019. донето нову уредбу или да Закон о буџетском систему пропише повећање пензија одређеним категоријама пензионера. Она такву одлуку не може донети док се ова године не заврши. Да ли ће одлука о важењу садашње Уредбе бити донета и значити повећање само одређеним категоријама пензионера или ће бити мењана у 2019, тек ће се видети.

Љубинка Малешевић

Branka
31.10.2018 • 00:18
Znači za nas sa 16000 din. penzije ništa od onih 13,3%?
EUR/RSD 117.5727
Најновије вести