Чомић: Пандемија створила нови јаз неједнакости

БЕОГРАД: Извесно је да ће после пандемије ковида-19 расти неједнакости и занемаривање људских права, изајавила је данас министарка за мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић и поручила да ће Србија у дијалогу са светом и Европском унијом наставити да тражи баланас између људских права и одрживе економије у условима кризе изазване актуелном пандемијом.
comic
Фото: mc.rs

Чомић је на конференцији „The Economist - Свет у 2021“ указала да је основна разлика између пандемије ковида-19 и свих претходних у томе што је текућа пандемија глобална и истовремено погађа целу цивилазацију, а човечанство је стављено у својеврстан затвор.

„А затвор је казна и људи тешко подносе затварање, и то је основна разлика у односу на све претходне“, рекла је Чомић.

Она је казала да је експлозивна особина вируса да истовремено зарази велики број људи, сваку државу и друшство ставила пред опредељење како да здравствени систем остане на ногама и како да владе одреде најбољу могућу меру између забране контаката и кретања људи и отварања економије да би „они које није „појео“ вирус имали шта да једу“.

„Што боље одмерите људско право на живот и здравље без угрожавања права на кретање, то ћете лошије одмерити шта забрана кретања чини економији“, рекла је Чомић.

Она је указала да је најава вакцинације против корона вируса створила нов јаз неједнакости и наметнула питање да ли ће вакцина бити свима бити једнако доступна што ће, како је рекла, одредити карактер наше цивилизације у будућности.

Чомић је навела да вирус корона није родно слеп ни неутралан, да више страдају мушкарци и да наука нема јасан одговор на то, док се сдруге стране економија бриге, као срж пандемије, сручила на жене.

„Жене су у свакој грани економије, привреде, здравству , социјалном старању, услугама, добиле још једну породицу о којој се старају и бригу да ли ће сваком коме треба пружити помоћ. Наш задатак за будућност је да видимо да ли и како држава и друштво могу да одговоре свим женама на које је спала ова брига“, истакла је Чомић.

Додала је да је пандемија зауставила и оштетила до нестајања разне гране економије и створила потребу посебних буџетских трошкова које, како каже, не може да поднесе свака држава и истовремено продубила јаз економских неједнакости.

„Пандемија је свуда произвела сличне проблеме, то су проблем баланса права на живот и здравље и права на слободу кретања", навела је Чомић. Указала је на важност дијалога у нашем друштву о томе какав свет желимо после пандемије и о решењима у будућој економији и здравственом систему буде.

„Извесно је да ће после пандемије расти неједнакост и занемиравање људских права, а кроз дијалог, а ја ћу се борити да га буде, треба покажемо да смо као врста паметнији од вируса“, поручила је Чомић.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести