Циркуларна економија као шанса за развој Србије

НОВИ САД: У Скупштини  Војводине одржана је тематска седница Зелене парламентарне групе посвећена промоцији циркуларне економије, као новом економском моделу који има за циљ да поспеши привредни развој удруживањем економских потенцијала, уз поштовање стандарда из области заштите животне средине.
pastor zeleni parlament
Фото: www.skupstinavojvodine.gov.rs

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који је заједно са Шефом Мисије ОЕБС у Србији, Мајклом Ујехаром отворио седницу, рекао је да је циркуларна економија  важна тема о којој се у јавности мало зна. 

Ми смо по питању данашње теме још увек далеко од неких развијених земаља као што су скандинавске земље, пре свих Шведска која увози смеће, што чине и друге развијене европске земље, а ми се још увек боримо са проблемима као што су раздвајање смећа или дивље депоније, рекао је Пастор.

Због тога је, како је рекао, потпуно нормално што су покренута питања и што се предузимају кораци са циљем подизања свести о значају циркуларне економије.  

Ако посматрамо Војводину у овом смислу, видећемо колико има енергије коју треба ујединити и надам се да ћемо сви заједно у томе успети, казао је Пастор.

Заменик Шефа Мисије ОЕБС у Србији, Мајкл Ујехара, истакао је да та организација ради на три димензије у Србији, а то су безбедност, економија и људска права.

Животна средина је безбедносни термин, а ресурси нису бескрајни  зато се увођењем концепта циркуларне енергије могу елиминисати потенцијалне опасности, рекао је Ујехара. 

По његовим речима, поента је да се са профитног модела пређе на модел самоодрживости и поновне употребе ресурса. 

Војводина и Србија су ту већ направиле прве кораке. Оваква промена у привредном развоју Србију води у правцу да постане лидер у региону, рекао је Ујехара. 

Председница Зелене парламентарне групе у Скупштини АП Војводине Бранислава Јефтић рекла је да је познато да је зелена економија будућност привредног напретка и самоодрживости и да доноси велики број нових радних места.  

Зато смо окупили велики број релевантних чинилаца који ће нас ближе упознати предностима циркуларне енергије, из које проистичу из увођења такозваног чистог начина производње, одржавања и промета производа, рекла је Јефтић.

По њеним речима,  Зелена парламентарна група је у свом Годишњим плану зацртала читав низ активности које имају за циљ заштиту и унапређење стања у области животне средине и одрживог развоја.

То смо пре свега замислили да реализујемо кроз едукацију посланика, али и других доносиоца одлука који долазе из различитих локалних самоуправа, са циљем да они у својим срединама могу да представе примере добре праксе у области заштите животне средине и одрживог развоја и да иницирају неке добре идеје или решења на локалу, казала је Бјелић.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести