У Београду пријављена епидемија малих богиња

Код пет особа у Београду лабораторијски су потврђене мале богиње, те је на тереторији Београда пријављена епидемија морбила.
boginje.jpg
Фото: Илустрација

Од почетка октобра, до данас, регистровано је укупно 65 оболелих од малих богиња. У Војводини за сада нема оболелих, али су све надлежне службе у свакодневној координацији, сазнајемо у Покрајинском секретаријату за здравство.

- Центар за контролу и превенцију болести Градског завода за јавно здравље Београд пријавио је јуче Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” епидемију малих богиња на територији Града Београда, са пет оболелих, код којих је лабораторијски потврђена дијагноза на Институту Торлак - саопштио је “Батут”.

Како су навели, оболели ниси били у контакту са особама са подручја Косова и Метохије, нити са особама са сличном клиничком сликом на територији пребивалишта.

- Оболели су невакцинисани, односно непознатог вакциналног статуса. Сви оболели су хоспитализовани на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић”, односно на Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије. Код једне од оболелих особа дијагностикована је упала плућа, као једна од тежих компликација малих богиња - навео је “Батут”.

Од петоро оболелих у Београду, дијагноза је у понедељак потврђена за њих четворо, од којих су су двоје млађи од пет година, а двоје старији од 20 година.

Мале богиње су болест која је предвиђена за искорењивање, те у таквим околностима и један случај заразе морбилама је епидемија.


Вакцине и антибиотици спасли две трећине човечанства

Покрајински секретар др Гојковић каже да су вакцине и антибиотици највећа тековина медицине 20. века.

- Сматра се да су имунизација и антибиотска терапија спасили од смрти две трећине човечанства, од како постоје. Док није било вакцина и антибиотика, имали смо 75 одсто смртност од ових болести - истакао је др Гојковић и навео да су међу тим болестима куга, колера, тифус, паратифус, богиње, као и бројне инфекције против којих се боре антибиотици.


Покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић каже да у Војводини није забележен ниједан случај малих богиња, али наглашава како не значи да се то неће десити.

- Имали смо неколико случајева сумњи на болест, али су лабораторијски налази показали да нису у питању мале богиње. Не значи да нећемо имати случајеве болести, јер је много деце невакцинисано у Војводини. Секретаријат има свакодневну комуникацију са свим болницима, Институтом за јавно здравље Војводине и заводима за јавно здравље - казао је др Гојковић за “Дневник”.

Покрајински секретар поручује родитељима да слушају лекаре, односно струку, науку и праксу.

- Стручњаци су учили и 30 година, а неко је провео 30 минута читајући на интернету 30 минута. Нека родитељи сами размисле шта је знање, а шта је сазнање - казао је др Гојковић и додао да нажалост, људи упиру поглед у лекаре кад су болесни, а кад су здрави упиру прст у њих.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести