Честитка за 1. мај и апел на очување природе

БЕОГРАД: Министарство заштите животне средине је данас честитало 1. мај и позвало све грађане који ће празнике провести у природи да је воле и чувају.
 Ministarstvo zaštite životne sredine Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Честитамо 1. мај - Дан прогресивног света. Министарство заштите животне средине свим радницима и грађанима Србије честита 1. мај -Међународни дан рада", истиче се у саопштењу.

Министарство је, такође, позвало све грађане који ће првомајске празнике провести у природи да је воле, чувају, да брину о рекама, парковима и шумама где ће боравити, да не пале ватру, не бацају смеће и да природу оставе онако племениту и чисту какву су је и затекли.

"Први мај није једини дан у години када уживамо у природи, њеном богатству и лепоти, али често призори које видимо већ сутрадан, показују људски немар, небригу и суровост. Циљ Србије и свих прогресивних људи је да се заштити и очува животна средина за садашње и будуће генерације", наводи се у саопштењу.

Ово је, како се истиче, прилика да на најбољи начин, одговорним односом према природи и животној средини, покажемо да хоћемо да те ружне призоре и слике променимо, и да можемо да живимо у чистој, лепој и здравој Србији. 

Уз подсећање да су шуме произвођачи чистог ваздуха и основ живота на земљи, министарство апелује на грађане да чувају и штите шуме - шумски пожари су највећи непријатељ наших шума и у преко 90 одсто случајева узрокују их људи, непажњом, немаром или намерним паљењем.

"Верујемо да је заједнички интерес Министарства заштите животне средине и сваког грађанина да очистимо Србију од свих врста отпада који нам загађују земљу, воду и ваздух, да чувамо природу и да је не прљамо. Молимо грађане да не купују, не користе и у природу не бацају пластичне кесе и флаше, јер стотинама година ту остају загађујући животну средину. Чувајмо и волимо нашу природу и животну средину, јер тако чувамо нашу прелепу земљу и осигуравамо будућност наше деце", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести