Царевић: Посвећени очувању здравља осуђеника у пандемији

БЕОГРАД: Управа за извршење кривицних санкција од марта интензивно спроводи мере превенције на очувању здравља осуђеника, а брине и о хуманом аспекту извршења затворске казне тако да осуђеници уз стриктно поштовања мера, посећују чланови њихових породица и омогућен им је контакт путем Скајпа и Вибера, изјавио је директор Управе Дејан Царевић.
zatvor, MUP, ilustracija
Фото: Tanjug/MUP, ilustracija

Он је поводом Међународног дана људских права, који се обележава данас, указао је да Управа примењује препоруке Савета Европе поводом пандемије корона вируса и предузима делотворне мере у циљу превенције тортуре у заводима, попут контроле у примени и заштити права осуђених и притворених лица у складу са законом.

Управа је посвећена поштовању права лица лишених слободе и потпуној примени међународних конвенција и домаћих прописа у тој области, поручио је Царевић.

Поводом Међународног дана људских права, Казнено-поправни завод у Сремској Митровици донирао је Свратишту за децу Нови Београд скоро 4.000 сувих оброка и 500 заштитних маски које шију осуђена лица у овом заводу од почетка пандемије.

Управник завода Александар Алимпић тим поводом је навео да су осуђеници сами дошли на идеју да помогну Свратишту и подсетио да су у марту осуђеници у највећим заводима у земљи – Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и Новом Саду донирали 4.700 сувих оброка за социјално најугроженије грађане.

С обзиром да се данас обележава Дан људских права, ова акција осуђеника има још већу тежину јер су својом хуманошћу скренули пажњу јавности на осетљив положај малишана који се свакодневно сусрећу с бројним препрекама, указао је он.

Алимпић је подсетио и на лицни допринос и висок степен солидарности осуђених лица у више завода кад су још на поцетку пандемије почели да израдују маске, одела, назувице, капе и да је само у КПЗ у Сремској Митровици произведено скоро пола милиона заштитне опреме.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести