Чајетина доделила 70 хектара на Златибору манастиру Хиландар

ЗЛАТИБОР: Председник општине Чајетина Милан Стаматовић уручио је данас на Златибору игуману манастира Хиландар архимандриту Методију одлуку о додели 70 хектара општинског земљишта.
s
Фото: Youtube Printscreen

Земљиште је додељено манастиру Хиландар у циљу реализације научно - образовних кампова који би прерасли у образовну установу у оквиру система средњошколског образовања Републике Србије.

„Велика нам је радост што смо данас овде са вама, јер се доста година на Златибору осећамо као код куће, а од овог дана ћемо то моћи и практично да доживимо“, рекао је архимандрит Методије.

Ово је први пут у историји да манастир Хиландар добије свој метох (имање) на територији Златиборског округа, а уједно и највеће имање у целини које поседује црквена институција у овом делу Србије.

„Земљиште никада неће бити отуђено од српског народа већ цемо се потрудити да му дамо највећи смисао и духовни и национални“, казао је архимандрит.

Ова одлука је резултат активности које су почеле пре три године, са идејом да манастир Хиландар формира Образовни камп који ће временом прерасти у образовну институцију у оквиру школског система Републике Србије.

Влада Србије дала је сагласност на пренос државног земљишта у својину општине Чајетина, као и на пројекат у целини.

Решењем Владе Србије од 10. јула 2020. године Општина Чајетина је одређена за корисника експропријације 70 хектара земљишта у државној својини, којим је газдовао Пољопривредни комбинат Златибор, а решењем Министарства финансија од 27. септембра 2021. године та непокретност је и административно пренета Општини Чајетина.

Законом о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар предвиђено је да Република Србија пружа подршку и помоћ очувању наслеђа манастира Хиландар, док је Законом о црквама и верским заједницама предвиђено је да Република Србија и јединице локалне самоуправе могу да обезбеде дотације црквама и верским заједницама за финансирање њихових културних и научних установа и програма.

У конкретном случају, утврђено је да се отуђењем непокретности-катастарске парцеле из јавне својине Општине Чајетина, без накнаде, остварује јавни интерес, јер ће Општина Чајетина задовољити потребе грађана у области просвете, спорта, научноистражвачке и иновационе делатности и спровешће активности које се односе на очување културних и историјских, верских вредности и традиције Светог манастира Хиландара.

„Ми као мала средина смо покушали да учинимо колико можемо и колико од нас траже и Бог и нашаа држава. Пут Србије у будућности ће се одређивати на три теме: косовском завету, ставу према Русији и српској саборности. Ми смо на сва три поља учинили колико можемо“, навео је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Он је додао да је ово једна од најважнијих одлука коју је Општина Чајеитна донела.

„Можемо на овај начин да саберемо српски народ и успоставимо други однос према православљу и будућим генерацијама, јер ово је пројекат који неће имати век трајања под руководством наше браће са Хиландара“, додао је Стаматовић.

За учињено добротворство манастир Хиландар је Општини Чајетина доделио један од десет златника који су израђени поводом 700-годишњице упокојења ктитора манастира краља Милутина.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести