Брнабић: У Србији нико није преминуо јер није било респиратора

БЕОГРАД: Не постоји нико у Србији ко је преминуо од корона вируса зато што није било респиратора или чекајући на респиратор, поручила је данас премијерка Ана Брнабић, поводом вести француске агенција Франс прес која је објавила је да је Љубиша Ђурић преминуо од Ковид-19 у Земунској болници чекајући на респиратор.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

Брнабић је рекла да је реч о монструозним оптужбама и лажима, које су данас пласиране и преко те стране агнеције.

"Желим још једном јасно да кажем, да током читаве борбе против корона вируса, у земљи не постоји особа која није добила подршку респиратора, инвазивног или неинвазивног, ако јој је била потребна, када јој је била потребна. Не постоји нико у Србији ко је преминуо зато што није било респиратора или чекајући на респиратор", рекла је Брнабић на прес конференцији.

Премијерка је истакла да Србија има довољно респиратора и да је у сваком тренутку имала довољно респиратора, "и више од тога".

Поновила је да надлежни никада нису желели да се у борби проитив короне дође у ситуацију у којој здравствени радници морају да бирају између живота једне и друге особе, јер нема довољно респиратора.

"Ово што се пласира је безочна, страшна лаж. Ништа друго до страшна лаж стране агенције. Нећемо дозволити да се по Србији пљује, да се Србија унижава само зног неких политичких разлога", рекла је Брнабић.

Навела је да је КБЦ Земун, у тренутку кад је Љубиша Ђурић био у тој болници, та здравствена установа имала 35 слободних респиратора, а да је он био на неинвазивном репсиратору.

Брнабић је поручила да ће надлежни наставити да се боре без обзира на све нападе, јер, каже, знају за шта се боре - за животе и здравље нације.

"Дајемо све од себе, ово је најважнија борба и највећа криза у којој је свет од Другог светског рата. Поносни смо на све што смо до сада урадили", рекла је Брнабић.


Стојановић: Моја изјава АФПу наслову извучена из контекста

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић изјавио је данас да је његова изјава коју је дао АФП-у, о пацијенту који је преминуо у тој болници, у наслову "Није било места у респираторном центру" извучена из контекста.

"У наслову је написан такав навод, а касније у тексту је наведно све оно што сам и овде изнео", указао је Стојановић одговарајући на констатацију новинара да је АФП цитирао његову изјаву.

Стојановић је поновио да КБЦ "Земун" има шест јединица интензивне неге, да је једна респиратнорни центар, и још пет јединица.

Навео је да у респираторном центру има 30 апарата и да су сви ти апрати, у моменту када је преминули, о којем је АФП писао, били заузети, али да је преосталих 35 из осталих пет центара могло да се користе.

"И коришћени су. Тако да је пацијент, по индикацији конзилијума и лекара, наставио даље лечење у јединици интензивне неге на неинвазивном начину вентилације", рекао је Стојановић.


Француска агенција Франс прес објавила је да је Љубиша Ђурић преминуо од ковид-19 у Земунској болници чекајући на респиратор, пренео је Недељник.

АФП је навео да извештај из Земунске болнице показује да је Љубиша Ђурић чекао пребацивање у болнички респираторини центар у коме у том тренутку није било респиратора на располагању, пренео је Недељник.

У болничком извештају за Љубишу Ђурића, чију је копију добила АФП, докторка је написала да је 9. априла, 2020. године у 3.08 "контактиран анестезиолог из Респираторног центра ради превођења - тренутно без слободних места".

Према истом извештају, друга докторка је написала да је у 11.58 "консултован анестезиолог, индиковано је преводење у респираторни центар, чека се слободно место".

Директор Земунске болнице, доктор Драгош Стојановић, потврдио је за АФП да је болнички извештај аутентичан.

"Извештај је аутентичан и тачно је да није било слободног места у респираторном центру", рекао је др Стојановић.

Он је, међутим, негирао да је пацијент преминуо због недостатка подршке на респиратору.

Објаснио је да је пацијент остао у Интензивној нези на неинванзивној вентилацији, што је специјална маска са кисеоником која помаже пацијенту да дише.

Стојановић наводи да "исти извештај показује да му је било боље и да је подигнута сатурација кисеоником на 97 процената, након индикације за преводење у респираторни центар".

Према болничком извештају, 12. априла код Ђурића "око 22х30мин долази до наглог погоршања општег стања, пада сатурације, консултован анестезиолог, индиковано преводење у РЦ (респираторни центар)."

Како се даље наводи, пацијент је у 22:59 "на пријему у респираторни центар био без знакова живота и потврђена је смрт.

Доктор Стојановић је за АФП рекао да је Ђурићева смрт "задесна смрт и да је могла да се догоди било коме од нас", као и да су доктори урадили све што су могли, али да вирус не бира.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести