Брнабић позвала усвојитеље одузетог детета да јој се јаве

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић позвала је данас усвојитеље трогодишњег детета да јој оставе контакт, након објаве да им је Центар за социјални рад у Суботици одузео тек усвојено дете, јер супруга (52) има више година од дозвољене границе.
brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Поштовани, молим Вас, оставите ми Ваш контакт у ДМ да Вас позовем", објавила је премијерка на свом Твитер налогу.

Бора Савић, супруг и усвојитељ детета, објавио је синоћ на свом Твитер налогу да је јуче Центру за социјални рад у Суботици морао да врати тек усвојену ћерку због процедуралне грешке коју су направили радници центра.

У закону о усвајању стоји да максимална старосна граница између усвојитеља и усвојеника не сме да пређе 45 година, а како каже, његова супруга се у ту границу не уклапа, док су његове године у реду.

"Тумачење центра је било да је то довољно и да не мора да се иде на одобрење министра које се у тим случајевима даје. Тако да је Л. у нашу кућу дошла у октобру на период прилагодавања. За тих шест месеци ми смо успели да формирамо породицу, није било лако, али смо успели", навео је Савић, напомињући да је коначно усвојење реализовано 15. маја, када су постали законити родитељи девојчице.

Међутим, после чина усвојења Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка је проверавало предмет и уочило ове процедуралне грешке, те наложило да се предмет испита, док Савић и његова супруга, како је написао, о томе нису ништа знали.

"Јуче су позвали из Центра и рекли да су добили налог да дођу по дете и да имају решење о томе чудећи се како то нама није достављено. Данас смо цео дан преговарали и на крају попустили под притисцима јер нисмо желели да нам полиција отима дете", навео је Савић.

Додао је да адвокат породице сматра да је то решење незаконито јер усвајање може да се поништи једино тужбом, а не неким решењем, које породица није ни добила.

"Ко води рачуна о интересу детета ако се оно после осам месеци одваја од нас и враћа у хранитељску породицу, са реалном опасношцу да се нама не врати никад. Све због тога што неко није урадио свој посао како треба и затражио потпис министра када је требало. Ово се неће завршити овако", навео је Савић.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести