Брнабић: Нема места паници због загађења ваздуха

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић тврди да нема места паници због загађеног ваздуха и наводи да оно није драстично веће него претходних година, а што је новинарима предочила након састанка на тему загађења ваздуа који је одржала с представницима ресоних министарстава и релевантних институција.
brnabic
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Брнабић је, наиме, новинарима на отварању Националне академије за јавну управу казала да се на састанку у Влади Србије данас разговарало о томе да се оформи радна група која ће се бавити координацијом министарстава, као и планирањем активности за смањење загађења.

"Нема места за панику, Институт за јавно здравље Батут је издао саопштење у којем пише да не постоји већи број оболелих ове године у овом периоду него до сада, а ни загађење није значајно веће него што је у зимскум месецима последњих година", казала је Брнабић.

Премијерка је додала да је загађење нешто веће због временских прилика, односно због магле, због тога што нема снега, ветра, а грејна је сезона и повећан је интензитет саобраћаја.

"Кључни проблеми за загађење ваздуха су индивидуална ложишта. Широм Србије 60 одсто није прикључено на централни систем грејања, греју се од мазута преко угља, свакако дрва, али генерално људи ложе све и свашта и то је посебан проблем", казала је премијерка додајући да ће се убудуће давати и подстицаји за прикључење на централни систем грејања.

Брнабић је додала да је проблем и појачан саобраћјај и у том је смислу навела да само у Београду има отприлике 80.000 возила више на улицама него пре пет или шест година.

"Ту можемо да забранимо еуро 3 моторе, а причали смо и о томе да пооштримо приликом регистрације контролу емисије издувних гасова", казала је премијерка.

Како је навела, све то захтеваће додатне трошкове грађанима, док је смањење емисије штетних гасова оценила као комплексан проблем.

Премијерка је казала и да није задовољна начином на који је Министарство за заштиту животне средине приступило овом проблему, наводећи да грађани нису имали довољно информација о томе какво је стање, али ни о поређењу са претходним годинама, па ни о томе шта се планира.

Она тврди да је претходних година доста рађено на гасификации, те да је уложено много у унапређење заштите животне средине, највише у рударство и енергетику.

"Мењали смо и котлове да не буде грејања на чврста горива, а последње три године определили смо значајна финансијска средства за пројекте пошумљавања", навела је Брнабић.

Упитана да ли су одређени рокови за спровођење мера које ће смањити загађење ваздуха, Брнабић је казала да рокови не постоје, да држава већ годинама ради на свему томе, као и да ће се тако наставити.

Влада формира тело за координацију у заштити животне средине

Влада Србија ће формирати тело које ће координирати рад свих државних органа, обавештавати јавност и предлагати и анализирати ефекте мера које Република Србија спроводи у циљу заштите животне средине, саопштено је из Владе.

То је саопштено после састанак који је председница Владе Ана Брнабић одржала са представницима свих релевантних институција и министарстава, са којима је разговарала о актуелним подацима мерења квалитета ваздуха у Србији и мерама превенције које треба предузети како би се проблем кључних аерозагађивача системски решио, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије нагласили су да нема разлога за панику, да подаци здравстених установа показују да нема повећања броја деце која су примљена на лечење у односу на исти период у претходним годинама.

Представници Министарства заштите животне средине и Министарства здравља обавестили су председницу владе да је тренутно загађење ваздуха у нашој земљи честичног типа, и да варира у зависности од периода дана, климатских услова и самог присуства извора загађења.

Као највећи ефекти који негативно утичу на квалитет ваздуха означени су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила и неповољни метеоролошки услови. Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да нема драматичних промена у степену загађења у односу на раније године.

Скоро 60 одсто домаћинстава у Србији користи чврсто гориво за грејање, што је идентификовано као један од кључних проблема због чега ће се убрзати процес гасификације. Стимулисаћемо грађане да се прикључе на систем централног грејања где год постоје услови за тако нешто.

Само у Београду је у последњих неколико година затворено преко 1.200 индивидуалних котларница које су користиле чврсто гориво. У наредном периоду фокус ће бити пребацивање локалних топлана на гас, имајући у виду да 10 одсто њих користи мазут, а 15 одсто угаљ.

У току је пројекат „Подстицање коришћења обновљивих извора енергије - развој тржишта биомасе да се у што већем броју градских топлана у Републици Србији изврши прелазак са коришћења фосилних енергената (мазута, угља, лож уља) на коришћење биомасе као основног енергента, уз услов да је то економски исплативо. Овај енергент је знатно јефтинији од фосилних горива и значајно смањује емисију штетних гасова. Сви објекти који су реконструисани кроз пројекте Канцеларија за управљање јавним улагањима повезани су на системе централног грејања где су за то постојали услови.

Електропривреда Србије је до сада уложила више од 475 милиона евра у пројекте заштите животне средине, као што су реконструкција или замена постојећих електрофилтера на блоковима термоелектрана, одсумпоравање димних гасова на блоковима, док је вредност пројеката који су у току 486 милиона евра.

Констатовано је да из године у годину имамо све већи број аутомобила због чега ће Министарство унутрашњих послова покренути ригорознију контролу учесника у саобраћају када је реч о емитовању издувних гасова са посебним фокусом на пооштравање контроле техничких прегледа. Буџетом за 2020. годину већ су предвиђене субвенције за куповину електричних и хибридних возила.

У сарадњи са „Путевима Србије“ уводе се електрични пуњачи за аутомобиле у градовима и на аутопутевима.

Наставиће се са пошумљавањем које се спроводи трећу годину за редом. Током 2018. и 2019. године 24 јединице локалне самоуправе су добиле средства за пројекте пошумљавања што ће бити настављено и 2020. године.

Истакнуто је да према званичним мерењима Републичког хидрометеоролошког завода, на годишњем нивоу не постоје веће промене у односу на претходну календарску годину, када је у питању квалитет ваздуха у Републици Србији.

Праћење података мерења квалитета ваздуха, како је објашњено, спроводи се по истом принципу као и у већини земаља Европске уније, а то је сатно мерење у базним станицама чији се подаци аутоматски обрађују и у које грађани могу да имају увид.

Састанку су присуствовали представници Министарства заштите животне средине, Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства рударства и енергетике, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Агенције за заштиту животне средине, Републичког хидрометеоролошког завода, као и представници Града Београда.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести