Брнабић: Нећемо толерисати кршење епидемиолошких мера

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да у наредне две недеље, од почетка нове школске године, неће бити толерисано кршење епидемиолошких мера.
brnabic
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljevic/ bs

У наредне две недеље нећемо толерисати никакво кршење мера, јер је важно да буде што безбеднија ситуација за ђаке и родитеље... Не смемо да дозволимо да нам појединачна искакања на прославама, журкама, концертима поремете ситуацију јер бројеви расту у свету, расту драматично и у Европи, рекла је Брнабић за РТС.

Она је навела да је за владу и Кризни штаб у овом тренутку, када су ђаци кренули у школу, најважније да се пропрати ситуација у вези са могућим ширењем корона вируса, истичући да је разрађен сваки сценарио до детаља.

Како је навела, институт Батут је оформио тим који ће пратити само школе и извештаваће Кризни штаб на дневном ниову о ситуацији у школама.

Она каже да се у августу радило на томе да се епидемиолошка ситуација уочи 1. септембра стави под контролу и истакла да је то и учињено, подсетивши да је јуче био откривен само 41 новозаражени, што су бројеви који уливају наду.

У наредне две недеље од почетка школске године морамо да изолујемо све случајеве да бисмо видели какве ефекте даје полазак у школу и надамо се да ће ситуација остати повољна, рекла је Брнабић.

Она је истакла да Србија много енергије улаже да балансира између контролисане епидемиолошке ситуације и привреде која наставља да ради.

Најлакше би било да све затворимо, али морамо да наставимо даље, рекла је Брнабић.

Захвалила је свима на указаном огромном поверењу, јер је више од 96 одсто родитеља и ученика одлучило да крену у школу и послушају савет кризног штаба.

То је за нас велики изазов. У овом тренутку је најважније да деца крену у школу, било би горе да смо наставили са онлајн наставом, посебно за прваке и децу од првог до четвртог разреда. Полазак у школу је психолошки важан за најмлађе ученике, рекла је Брнабић.

Упитана за препоруку да деца буду у самоизолацији десет дана уколико су били у иностранству, Брнабић је рекла да у Србији није уведено ванредно стање и да законски такве препоруке не могу да буду обавеза, већ само препорука.

Када дамо препоруку, третирајте то као обавезу, јер је законски немогуће направити то као обавезу, поручила је Брнабић грађанима.

Упитана да ли има довољно наставног особља и помоћног особља у школама, Брнабић је истакла да се о свему водило рачуна и да се у планирању ишло до најситнијих детаља.

Она је честитала првацима и њиховим родитељима 1. септембар и пожелела им срећан полазак у школу.

Брнабић: Стопа незапослености од 7,3 % невероватан резултат

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је стопа незапослености у другом кварталу од 7,3 одсто невероватан резултат до којег је дошло због поверења привреде у српску економију и добро таргетираних мера подршке привреди током кризе.

Брнабић је за РТС рекла да ће Србија до краја године, кад је реч о незапослености, победити многе земље ЕУ, те да ће бити међу землајма које имају најмањи пад привреде.

Говорећи о ниској стопи незапослености, Брнабић каже да је тако добрим резултатима допринела чињеница да се економска ситуација у Србији побољшава, да се отварају и домаће фирме и компаније, али и стране инвестиције и да се тај тренд није зауставио ни због корона вируса, што говори о огромном поверењу домаћих људи и странаца у српску економију.

Друга ствар која је довела до ниске стопе незапослености су и добро таргетиране мере подршке привреди током корона кризе, што је, како додаје Брнабић, потврдио и Међународни монтерани фонд.

"У другом кварталу незапосленост је била 7,3 одсто, што је пад у односу на први квартал кад је била 9,7 одсто, у време када свуда у свету расте незапосленост невероватном брзином, када људи масовно остају без посла. Наш резултат је резултат за велики понос", рекла је Брнабић.

Она је истакла да ће Србија ове године бити међу земљама које имају најмањи пад привреде, истичући да ће се држава трудити да он буде на нули, односно да немамо ни раст ни пад.

"То би било далеко најбоље у Европи", рекла је Брнабић.

Истакла је да је Србија имала добар први квартал кад је реч о расту привреде, од 5,1 одсто БДП, у другом кварталу је био пад од 6,4 одсто, што показује да се Србија добро држи.

"Сада гледамо два сценарија, да нам пад буде -1.8 одсто или да будемо на нули. Како год окренете, ми ћемо у овој години бити међу најјачим економијама у Европи, ако не и најјача, и међу најбољим економијама што се тиче незапослености", рекла је Брнабић.

Она каже да ће, кад је реч о незапослености, Србија до краја године победити многе земље у ЕУ, што је, каже, велика ствар.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести