Болести бубрега погађају 195 милиона жена у свету

Светски дан бубрега обележава се сваког другог четвртка у марту, а слоган овогодишње кампање је „Бубрези и здравље жена”. Ове године, Светски дан бубрега обележен је на Међународни дан жена, како би се скренула пажња јавности на болести које погађају 195 милиона жена у свету.
Upala bubrega Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У Институту за јавно здравље Војводине кажу да одређене болести бубрега, као што су лупусна нефропатија или упале бубрега, типично погађају женску популацију.

„Упале бубрега су веома честе код жена, при чему се ризик повећава у трудноћи. Ризик од развоја хроничне бубрежне инсуфицијенције је скоро пођеднак код оба пола. Према једном броју студија, већу шансу да развију хроничну бубрежну инсуфицијенцију имају жене у односу на мушкарце, са просечном преваленцијом од 14 одсто код жена и 12 осто код мушкараца“, наводе у Институту и напомињу како забрињава што је број жена на дијализи нижи него број мушкараца, а постоји и неједнака дистрибуција у коришћењу поступка трансплантације бубрега посматрано према полу, пре свега због постојања социјалних, културалних и психолошких фактора.

Хроничне болести бубрега сматрају се фактором ризика за негативан исход трудноће и смањену плодност. Жене које имају хроничну болест бубрега имају повећан ризик за настанак компликација у трудноћи, а оне с одмаклим обликом болести чешће имају хипертензивне кризе и могућност превременог рођења детета.

„Иако постојање бубрежних болести смањује плодност код жене, до трудноће може доћи иако је жена на дијализи. Уколико је жена на дијализи, неопходно је применити интензиван дијализни третман, намењеним женама генеративног периода. Код успешно спроведене трансплантације, плодност жене може бити обновљена, а шансе за успешну и здраву трудноћу и порођај повећане“, наводе у Институту.
 

Љ. П.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести