Благојевић: Обновљен 381 пројекат, међу њима и 107 школа

БЕОГРАД: У претходне четири године Канцеларија за управљање јавним улагањима реализовала је 381 пројекат обнове објеката јавне намене и унапредења локалне инфраструктуре, од чега је у последње две године обновљено 107 школа широм Србије у које се деценијама није улагало. 
1
Фото: Tanjug

У нове учионице од 3. септембра ући ће и ученици 18 школа, у којима су радови на обнови извођени током летњег распуста. 

У Канцеларији за управљање јавним улагањима су задовољни досадашњим послом на обнови и најављују да је у плану да се у селу Рибница код Краљева и у Гроцкој поруше старе школе и на њиховом месту изграде нови објекти прилагођени новим условима и стандардима, као и броју деце. 

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је за Тањуг да су обновљене школе, као и здравствене установе и домови здравља широм Србије у оквиру програма обнове који је почео пре две године, много функционалније, безбедније, са најмодернијим стандардима у области противпожарне заштите, али и у области енергетске ефикакасности. 

"Не радимо као што је то, можда, раније био случај, замену прозора који су пукли или замену крова који прокишњава. Радимо потпуну реконструкцију која подразумева и унапређење функционалности објеката и енергетске ефикасности тако да сваки од тих објеката буде јефтинији за одржавање", рекао је Благојевић. 

За њихово даље одржавање биће задужене локалне самоуправе, а Благојевић верује да ће се оне понашати домаћински, с озбиром да је уложен велики новац. 

"Ти обекти су сада обновљени тако да су за њихово одржавање буквално потребно портфиш и кофа и, с времена на време, кречење", каже Благојевић. 

Верује да након уложених неколико стотина хиљада евра у обнову једног објекта локалној самоуправа јесте у интересу да тај објекат одржава. 

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести