Батут: Стигло 40.000 ММР вакцина

БЕОГРАД: Директорка Института за јавно здравље "Батут" Верица Јовановић каже да је стигло 40.000 ММР вакцина и да ће до краја недеље бити подељене домовима здравља.
vakcina
Фото: pixabay.com

Вакцинација је једина заштита како се не би поновила епидемија малих богиња, напомињу у Институ “Батут” и најављују да ће за месец дана поново бити дистрибуирана нова количина вакцина.

Подаци показују да је, у односу на прошлу годину, у свакој тачки пресека, по 30 одсто више деце вакцинисано. То значи да је и у другој и у седмој години живота обухват имунизацијом порастао, када је у питању вакцина против малих богиња, што нам много значи, јер се тиме подиже тачка колективног имунитета, каже Верица Јовановић за РТС.

Она наводи да је пред Институтом велики задатак, јер се тежи да обухват циљне популације буде више од 95 одсто како би ситуација, што се тиче малих богиња, била мирна у наредном периоду.

Родитељи се подсећају да сва деца која полазе у школу да, уколико нису до сада вакцинисана, посете свог изабраног педијатра и обаве ову значајну имунизацију.

Такође, подсећам родитеље да када се ради о деци која из било којих здравствених разлога до сада нису вакцинисана, да то учине, каже директорка Института.

Јовановићева напомиње да је Институт заједно са родитељима и целокупним друштвом урадио доста што се тиче повећања броја вакцинисане деце.

Очекујемо да ће се у наредном периоду периоду тај колективни имунитет, који смо заједно изградили, пре свега манифестовати једном бољом заштитом. Подсећам још једном да је имунизација једина мера превениције и да свако дете које у другој и седмој години није примило ММР вкцину из било којих разлога, да то сада учини, наводи Јовановићева.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести