Бањица изашла из ковид система,ускоро и ОБ Панчево

БЕОГРАД: Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" прва је болница која излази из ковид система, а у следећи понедељак, 25. маја, почеће да прима хитне ортопедске пацијенте и болеснике са туморима.

Након "Бањице" из ковид система излази Општа болница у Панчеву и Клиника за пулмологију КЦС, одлучено је данас на заједничком састанку министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница.

Министар Лончар нагласио је да ситуација са вирусом корона данас зависи од неколико ствари, а то су дистанца, ношење маски у затвореном и што чешће прање руку.

Са затварњем привремених болница, попут Сајма у Београду још ће се причекати. Број пацијената у њима се стално смањује, али инфектолози сматрају да није добро пацијенте са благом клиничком сликом или оне који немају симптоме смештати у болнице где су везани за кревет и не могу да прошетају, гледају ТВ, што им је омогућено у привременим болницама.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић појаснио је да Институт "Бањица" више не прима ковид пацијенте, да је у току дезинфекција болнице, чишћење и припрема за нови систем рада.

"Следећа из ковид система излази Општа болница Панчево, а затим Клиника за плућне болести и туберкулозу КЦС, док ће остале ковид болнице наставити да раде у досадашњем капацитету", рекао је он новинарима након састанка.

Напомиње да ће привремене болнице наставити са радом, иако имају мањи број пацијената.

"Привремене болнице имају мањи број болесника, али они и даље остају да раде због приправности и могуће појаве болесника који ће захтевати збрињавање и лечење", навео је Стевановић.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин каже да ће Клиника за пулмологију у наредних недељу дана да се празни од ковид пацијената, а затим следи дезинфекција простора, тестирање особља и после тога отварање болнице за рад са нековид пацијентима.

За остале клинике у саставу КЦС напомиње да су са укидањем ванредног стања постепено повећале обим рада и да се очекује да се од 1. јуна потпуно врате у "нормалан колосек".

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести